Saša Mirković i Kamerni Ansambl Metamorfozis

Saša Mirković

U okviru sezone u kojoj proslavlja 10 godina postojanja, Ansambl Metamorphosis beogradskoj publici predstavlja koncert pod nazivom Reflection na kome će biti izvedena dela čuvenih kompozitora Vivaldija, Baha i Britna, ali i svojevrsni odrazi njihovog dela u kompozicijama savremenih autora: Airata Ičmuratova, Dragane Jovanović, Lere Averbah i Vladimira Trmčića.

Kamerni Ansambl Metamorphosis osnovan je 2005. godine na inicijativu violiste i umetničkog direktora Saše Mirkovića. Ansambl je od nastanka posvećen izvođenju graničnih žanrova umetničke muzike, kao što su nova muzika, world music, dela koja dotiču ili sadrže elemente popularnih stilova, ali i izvođenju dobro poznatih dela zapadno-evropske muzičke tradicije u „novom ruhu“ – u drugačijim, novim aranžmanima i scenskim postavkama, koji predstavljaju svojevrstan odgovor na savremeni trenutak, ukus publike i praksu muzičkog izvođenja u svetu.
Želeći da doprinese ne samo promociji, već i razvoju muzike, Metamorphosis je posebno posvećen poručivanju i izvođenju dela domaćih autora, kako onih najmlađe generacije, tako i već etabliranih autora. Tokom svog relativno kratkog postojanja, premijerno je izveo veliki broj kompozicija posvećenih upravo ansamblu i Saši Mirkoviću.

Dakle, Svečana sala Skupštine Grada 1. april u 20:00 Ensemble Metamorphosis
Program: Vivaldi, Ičmuratov, Jovanović, Kančeli, Britn, Bah, Trmčić, Averbah.
Ono što je najvažnije ulaz je Slobodan.

Saša Mirković (1980, Čačak) je aktivan kao solista i kao kamerni muzičar, sa posebnim afinitetom za savremenu umetničku muziku. Održao je veliki broj resitala i kamernih koncerata. Kao solista, član gudačkog kvarteta i član orkestra, učestvovao je na svim važnim manifestacijama u Srbiji (BEMUS, Tribina kompozitora,,,), kao i na koncertnim turnejama u inostranstvu.Posvećen mu je veliki broj dela kako za solo instrument tako i za violu i orkestar. Osnovno i srednje muzičko obrazovanje stiče u Školi za muzike talente u Ćupriji, nakon čega završava osnovne i magistarske studije na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, gde je trenutno na završnoj godini doktorskih studija. Tokom školovanja profesori su mu bili ugledni pedagozi – Petar Ivanović, Panta Veličković, Đerđ Zazrović, Tomislav Milošević i Dejan Mlađenović. Angažovan je kao profesor na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu.

Ksenija Milićević