Počinje Beogradski festival igre

Ove godine Beogradski festival igre (BFI), biće održan od 23. marta do 9. aprila. Nalazi se na zvaničnom sajtu UNESKO, prepoznat kao najznačajniji događaj za unapređenje kulture u Srbiji, ali i događaj koji u svetu promoviše kulturnu raznolikost. Unesko je najavio 12. BFI predstavljajući atraktivnu selekciju predstava iz celog sveta.
Značaj ove manifestacije, ogleda se u aktuelnosti programa, produkcijama koje se izvode u metropolama ali i događajima koji su premijernog karaktera za širi region. ”Otkrivajući igru kroz njene najsavremenije domete, Beogradski festival igre je brzo pridobio brojnu publiku…”

Pod sloganom “Uhvati svetlost” ove godine obuhvata 16 predstava
u Beogradu, dve u Novom Sadu i po jednu u Vršcu i Pančevu. Na festivalu će se predstaviti 13 kompanija iz 11 zemalja – Velike Britanije, Izraela, Švajcarske, Nemačke, SAD, Španije, Italije, Holandije, Norveške, Belgije i Francuske. Reč je o produkcijama sa svetske plesne scene, počev od “Milonge” londonskog Teatra Sadlers Vels, kojim će biti otvoren 23. marta u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu i 25. marta u Sava centru u Beogradu. ”Ta predstava koju potpisuje Sidi Larbi Šerkauji fuzija je savremene igre i najboljeg argentiskog tanga.
BFI će u Sava centru otvoriti Karla Fraći (Carla Fracci), koja je stekla svetsku slavu interpretacijama romantičnog repertoara, a to će biti njen prvi dolazak u Beograd i region.”
Detaljan program pogledajte na Beogradski festival igre (BFI)

Bojan Odavić

Fotografija: Beogradski festival igre (BFI)