Inferno

Pod nazivom „Tu smo! U  sazvežđu pobednika“ ovogodišnji FEST  i organizatori ambiciozno su krenuli u ponovno osvajanje publike ali i vraćanju starog sjaja festivalu. Beogradska publika mogla je da bira između 90 premijernih filmova najrazličitijih žanrova. Od bombastičnih naslova koji su unapred obezbedili svoju publiku do dobrih, jakih filmova po ukusu, tek, odabranog broja filmskih sladokusaca.
Prvog marta u sali Doma sindikata okupio se ne tako veliki broj ljubitelja filma spremnih za izuzetan umetnički doživljaj. Te večeri, međutim, uprkos velikom strpljenju publike, od nekih pola sata, film nije prikazan (usled tehničkih problema) pa je publika zamoljena da sa istim kartama dođe na reprizu slovenačkog filma „Inferno“ u sali Jugoslovenske kinoteke.

Režiju i scenario filma potpisuje Vinko Mederndofer, producent je Eva Rohrman i Forum Ljubljana. Uloge tumače sjajni Marko Mandić, Medea Novak, Marko Bukvič, Lara Volavšek, Renato Jenček i dr.
U središtu filma nalazi se tek oformljena porodica, mladi bračni par sa dvoje dece (od četiri i pet godina). Scenu proslave dečijeg rođendana, vrlo brzo zamenjuje scena porodičnog beznađa. Kako film odmiče tako se grč u stomaku pojačava…
Autori filma se ovim film ne udvaraju publici, ne podilaze. Oni protestvuju, njihov film urliče i objavljuje nepravdu. Poziva na pozornost, poziva na empatiju. Štiti malog čoveka.
Postavlja pitanja na koja je svako od nas dužan da odgovori jer svako od nas može postati glavni junak ovog filma tj. žrtva sistema koji beskompromisno melje i uništava svakoga ko mu se nađe na putu.
Film postavlja pitanja svakom od nas: Kako preživeti sistem?
Kako da jedna normalana porodica preživi ukoliko joj se oduzme elementarno pravo – a to je pravo na rad?! Šta preostaje čoveku kada mu sistem oduzme sve bez milosti? Zašto se u takvom sistemu gubi empatija a pojačava beznađe? Film je mešavina Orvelove „Životinjske farme“ i  „1984.“ Ali je daleko brutalniji i eksplicitniji. Hrabar film koji malo ko od razmažene publike može da odgleda do kraja navikli na lepo upakovane laži i šarenilo koje pojačava iluziju.

Film „Inferno“ ne pristaje na kompromis, on udara pravo u stomak, grč je sve vreme prisutan i pitanje koje lebdi: “Zašto mora ovako?!“ Ali… ukoliko  mu date šansu suočiće vas sa ljudskošću, osetićete angažovanost, pojačaće vam se empatija. Ubedljiva gluma glavnih junaka Marka Mandića i Medee Novak zaslužuje najviće priznanje i respekt, kao i beskompromisna režija Vinka Mederndofera. Svako ko je napustio salu Jugoslovenske kinoteke te  kišne večeri 2. marta morao je da se makar na trenutak zamisli nad sobom, nad sopstvenim milosrđem, preispita sopstvenu snagu kao i sistem koji tako perfidno usisava svakog pojedinca. Nakon završenog filma beogradska publika imala je priliku da razmeni svoje misli sa akterima filma.
Rečenica koju je izgovorila producentkinja Eva Rohrman objašnjava suštinu i povod za snjimanje filma: “Možemo da žmurimo i da se pravimo da ne vidimo zlo… a možemo i da uzmemo učešće i pokušamo da probudimo ljude… da ukažemo na posledice koje zlo za sobom ostavlja.“

Tanja Petrović Miljković

Fotografija: Mirko Pivčević