Milan SevdahBABY (intervju)

Fotografija: Stefan Djaković

Nije baš inventivno pitanje koji su ti muzički uzori, ali je važno zbog klinaca koji sve više zaglavljuju u ”pogrešnim” muzičkim izborima – ili možda ”pogrešnih” izbora nema sudeći po muzici koju praviš, koja je spoj različitih muzičkih žanrova. Tebi to polazi za rukom da spojiš nespojivo u jednu kreativnu smešu.

Milan SevdahBABY: Ja dolazim iz vrlo raznolikog muzičkog “backgrounda”, pa valjda zato i taj eklektičan stil u mojoj muzici :) Uz stariju braću sam odrastao uz EKV, Azru, Disciplinu kičme i U2, pa sam onda pomalo počeo da istražujem Faith No More, Red Hot Chilli Peppers, a onda potpuno samostalno ušao u Grunge vode (Nirvana, Pearl Jam, Soundgarden, Alice In Chains). Tek kada sam otkrio Prodigy mi je kompjuterska muzika postala prihvatljiva, pa sam i dan danas ipak više u elektronskoj muzici, nego u rokenrolu.
Realno, današnji klinci ne slušaju muziku tako posvećeno kao mi nekada. Ne vezuju se za izvođače – muzika je postala vrlo lako dostupna, pa se i manje ceni – postoji muzika koja se sluša kad se izlazi na “fensi” mesta, postoji ona za pijanstva, koje se verovatno pomalo i stide, al “svi to rade pa nema veze” i postoji ona muzika koju otkrivaju uz bliske ljude (taj i taj bend “je slušala moja bivša riba” :) ), ali definitivno nema onog pažljivog skupljanja albuma i istraživanja.

Džakarta je 1984. godine izdala debi album „Maske za dvoje” koji je tada doneo njihovo viđenje pop fanki zvuka. ‘’Ti mi se tako sviđas (Spiritus)’’ je tvoja obrada pesme sa tog albuma. Kako ‘’iskopaš’’ pesmu koju ćeš obraditi? Meni je, recimo, bilo fascinantno kada sam čula pesmu Nade Topčagić ‘’Izvini dušo izvini’’ u tvojoj obradi a u izvođenju fantastične Djixx, pa mi je reakcija i bila: Gde se seti nje? Pa onda ono sa refrenom pesme Snežane Savić ”Tri poljupca…”, kao i ‘’Ljubi me brzo…’’ neobičnog KIM benda?

Milan SevdahBABY: Ovde ne mogu da ne odam počast ljudima koji su mi davali ideje za obrade svih ovih godina – jer svaka od tih pesama ima svoju “priču”. Na “Ljubi me brzo žurim” me je podsetio moj dugogodišnji prijatelj i saradnik Bege Fank, poznat i kao Lou Benny, “3 poljupca” je bila ideja Šobaje, koji je i otpevao tu verziju i dodao novog teksta, na taj način promenivši potpuno smisao originalne pesme. Za “Izvini dušo izvini” su “zaslužni” ljudi iz agencije McCann Ericsson, pošto je njihova ideja bila da se ta pesma obradi  i iskoristi u kampanji za Reffeisen banku. Spiritusa sam se podsetio na kompilaciji SFRJ funk-a koju je uradio niški DJ Funky Junkie. Sve ove pesme su nam svima u podsvesti, kolektivnom pamćenju, pa je potrebno samo da neko podseti na te dragulje iz zlatnog doba muzike ovih prostora :)

Gde bi sebe svrstao u ovoj današnjoj zamršenoj klasifikaciji muzičkih žanrova? I da li vidiš svrhu u kalupima te vrste?

Milan SevdahBABY: Kratak odgovor na to pitanje je elektro-pop. Dugačak odgovor je vezan za sve ono o uticajima što sam spominjao  u prvom pitanju. Ja sam najzadovoljniji kada napravim pesmu koja kompletno izražava sve ono što cenim u muzici bendova koje sam slušao kao klinac i naravno ono što trenutno cenim u savremenoj svetskoj muzičkoj produkciji.

Fotografija: Stefan Djaković

Milan SevdahBABY: Naravno, na prvom mestu je tu Djixx, divan vokal i nepresušan izvor performerske energije na bini. Čovek sa najdužim stažom (posle mene :) ) u SevdahBABY Live postavi je Andreja Jovanović, bubnjar. I najsvežiji član je Zmo, basista iz bivše grupe Negativ, koji je na našu veliku sreću u našem bendu već 3 godine :) I da, ja u toj postavi sviram gitaru i upravljam matricama, efektima, semplovima, svim tim elektro-gedžetima :)

Slušajući tvoju gitaru u Live varijanti pored fanka osećaju se i džez i bluz primese. Zanima me otkud to, jer slušajući studijske verzije tvojih pesama ne mogu  da naslutim tradicionalne uticaje tog tipa.

Milan SevdahBABY: Pa, sve to ima veze sa muzikom koju sam slušao kao tinejdžer. Ono što je “muzika” a ne “beat” u mojoj muzici je proizvod sviranja u bendovima kroz celu srednju školu. A bluz je bila najjednostavnija muzika koja je zvučala instant “cool”, i nekako mi je prirodno izlazila. Kada uspem da uđem u jazz akorde i melodije u svojim pesmama, nema srećnijeg čoveka od mene, jer mi je jasno da je za ozbiljno bavljenje jazzom potreban ceo život. Pa mi je super kada malo čačnem u to polje i dam svojoj muzici još malo “skupoće” :)

Otkud tolika razlika između studijske i live act varijante?  Da li je iznuđena ili namerna?

Milan SevdahBABY: Bila mi je želja da live zvuči malo sirovije, energičnije. Pozadina su uvek elektronske matrice originalnih pesama, ali ta gitarska rok energija diže ljude i to mi je nekako najlogičniji izbor za live.

Festivalski život SevdahBABY je, takođe, raznovrstan, od Exita preko Beovizije do Terraneo festivala u Šibeniku…  Koliko su oni važni za današnje okvire uspeha?  Koliko se, uopšte, osećate komotno u tome, i da li je to, možda, prečica do šire publike?

Milan SevdahBABY: Pa ok, kad se sve tako nabroji bude malo šizofreno, ali zapravo su godine prolazile između tih festivala, pa dođe nekako logičnije :) Po svom iskustvu ne znam za klasične turneje. Mi smo zapravo sve vreme dostupni za nastupe, a sve slobodno vreme između nastupa koristimo za produkciju novih pesama. Tako da su festivali nekako najnormalnija stvar, zapravo možda i najlepši vid nastupa. Jer to obično znači dobru tehničku opremljenost bine, jer festivali treba da ugoste više bendova i zabave puno ljudi.

Nastupi po klubovima su učestali, da li volite svirke tog tipa? Kada se bolje osećaš, na nastupu u klubu, ili na pomenutim festivalima?

Milan SevdahBABY: Ja definitivno više volim velike bine. Jer mi je tada sve kako treba – mi imamo svoj prostor, publika svoj i zapravo nikad nema distance – pre je bude u klubu. Realno u klubu neko može da te gurne, stavi piće pored opreme, a ja sam baš alergičan na te stvari :)

Koliko se danas ulaže u spotove? U kojoj je meri to važno za promociju muzike? Kako se vi borite sa tim?

Milan SevdahBABY: Trebalo mi je vremena da prihvatim da je vizuelni identitet vrlo bitna stvar. Uvek sam nekako mislio da su spotovi “štake” za lošu ili prosečnu muziku. Ali to su bili klinački tripovi. Istina je da odlična muzika uz dobar spot postaje još bolje delo, tako da se već odavno ozbiljno i aktivno bavim i tim delom SevdahBABY-a.

Ivana Mitrović Cvetanović

Fotografija: Stefan Djaković