Počinje 43.FEST

’Prvi FEST, pod podnaslovom “Hrabri novi svet”, otvoren je 9. januara 1971. u Domu Sindikata, projekcijom filma “Meš” Roberta Altmana. Zamišljen kao godišnji presek najboljih filmova sezone, beogradski Međunarodni filmski festival FEST izrastao je u jednu od najznačajnijih filmskih smotri i postao jedan od glavnih događaja u kulturnom životu Beograda, uz koga su odrasle mnoge generacije.’’
Premijerom filma “Sen Loran” Bertrana Boneloa, o slavnom francuskom kreatoru, u Sava centru, pod sloganom “Tu smo, u sazvežđu pobednika”, večeras će svečano biti otvoren 43. Fest. Od 27. februara do 8. marta biće prikazan izbor najboljih ostvarenja svetske kinematografije – 90 premijernih i 34 reprizna filma na ukupno 242 projekcije u 5 bioskopa u Beogradu (Dom omladine Beograda, Dvorana kulturnog centra, Dom sindikata i bioskopa Fontana).
U glavnom takmičarskom programu za nagradu će se boriti 15 filmova. Prvi put na Festu nagrade će se dodeljivati i u nacionalnoj selekciji, za najbolji srpski film. U konkurenciji je 12 ostvarenja. “Beogradski pobednik” za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti dodeljen je Mileni Dravić i ruskom reditelju Aleksandru Sokurovu.  Milena Dravić je i zaštitno lice 43. Festa, na čijem je plakatu njena fotografija sa snimanja filma Dušana Makavejeva “Čovek nije tica”, od pre tačno 50 godina.

Bojan Odavić