Finski dizajnerski genije – Ero Arnio (Eero Aarnio)

Kako bi izgledao svet da nema ljudi koji po svaku cenu slede svoj talenat idući ka svom cilju bez imalo zadrške? Verovatno bi svet  egzistirao u svojoj prosečnosti – lenjo i inertno. Geniji su onaj fin začin koji daje poseban ukus, doprinoseći napretku. Oni su taj energeski motor zbog koga čitav svet izgleda i dobija dublju, bolju dimenziju. Takvih genija ima u svetu muzike, književnosti, filozofije, nauke, arhitekture, ali  i u svetu dizajna. Ako vas je put navedo do Helsiškog aerodroma Vantaa sigurno ste bili prijatno iznenađeni invetivnošću i neobičnim dizajnom pojedinih prostorija. To je u pravom smislu reči moderan prostor kao stvoren za ljude iz 21-og veka. Pečat ovom aerodromu dao je upravo finski dizajner  – Eero Aarnio.

Ovaj genije rođen je 1932.godine u Helsikiju. Već 1960. godine počeo je da pomera granice u dizajnu, prkoseći tradiciji. Tako nastaju njegove čuvene stolice Ball Chair i Bublle Clair. Uprkos smelosti, i što se odabira matiraijala tiče i oblika, predmeti koje on dizajnira postaju jako traženi. Bublle Clair je postala prava ikona pop kulture. Providana, okrugla stolica koja propušta mnogo svetlosti i podseća na mehur od sapunice postala je neizostavni dekor mnogih pop i rok zvezda toga doba od Elton Džona do Bing Krozbija, pa čak i, kraljevske porodice Grimaldi.  Često su je kostitili u filmovima a svoje mesto našla je i u serijalu filmova o Džemsu Bondu, kao i na naslovnicama Playboy-a.

Staralaštvo koje traje preko pedeset godina dovoljna je garancija da je sve čega se dotakao Aarnio postao pravi dizajnerski dragulj. Komadi nameštaja koji je dizajnirao izloženi su i u: Viktorija i Albert muzeju u Londonu, muzeju MoMa u Njujorku, muzeju u Lisabonu … Dobitnik je preko 20 najznačajnih nagrada iz sfere dizajna. Za samog autora najveća nagrada je velika potražnja njegovog  nameštaja  u celom svetu i danas u 21-om veku. Najveću prodaja beleži  u Japanu i Nemačkoj ali ne zaostaju ni druge zemlje Evrope kao što su njegova domovina Finska ali i Francuska. Iako u ozbiljim godinama ovaj dizajner i dalje neumorno stvara i služi kao inspiracija mnogim mladim ljudima koji će jureći za svojim snom doprineti opštem boljitku, kako je to učinio Eero Aarnio.

Aleksandra J.