Baletska predstava ”Oni”

Na Sceni “Raša Plaović”


Zrelost jednog društva, između ostalog, ogleda se u odabiru tema
koje bivaju plasirane u javnom životu. Izgleda da sve više padamo na ovom ispitu zrelosti ali ne našom krivicom. Uvek iznova smo zarobljeni lakim temama koje se nameću kroz javno mnjenje. Smelost danas nestaje, tako potrebna dolazećim generacijama, a hrabrost se iskazuje ”rezovima” (iz zakona o kulturi se brišu ”nepotrebne” kulturne delatnosti). Tako, polagano postajemo nejake spavalice koje su u šumi slepe da prepoznaju drvo. U ovom smislu letargičnog trenda u kulturi, pokušaje iskoraka u nešto smelije poduhvate teško prepoznajemo.
Ohrabrujuća novina je da nam je ipak, u vremenu potpune degradacije kulture
, data prilika da tražimo, jer sporadičnih smelih poduhvata u različitim umetničkim formama nesumnjivo ima.
”To će biti predstave koje će se igrati koliko publika bude tražila” rekao je v.d. upravnik Narodnog pozorišta Dejan Savić uoči premijere dva baleta na Sceni “Raša Plaović” 17. januara.
Narodno pozorište
pružilo je priliku da se u okviru projekta ‘’Mladi koreografi’’ ponudi intimna  scena za ispit – nama samima.

Tako smo kroz jednu inovativnu baletsku predstavu ”Oni” dobili, u najmanju ruku, podstrek za odgovorno razmišljanje. Na nama je da pred ovim diskursom ne zažmurimo. Sa minimalno kolorita, uz odlično usklađenu muziku i efekte, baletski igrači su u ovoj predstavi uspeli  da nas probude i pokrenu pitanje, ne samo individualne, već i kolektivne odgovornosti.
U tematskom smislu balet ”Oni” je duboko angažovana predstava.
Obrađuje pitanje zla, kroz prikaz istinitog događaja u kome se zlo ispoljava u svojoj najsurovijoj formi, naime, onda kada koristi dobro delo osobe koja postaje žrtva. Linija koja razdvaja ova dva suprotna pojma (nasleđeno zlo i dobro delo), baletskim igračima nije predstavljala problem jer su tako realistično uspeli da nam prikažu jezu događaja. Početak ove jeze, možda je nama posmatračima najvažniji jer dovodi u pitanje ono što većina nas smatra za najčistiji deo sebe – porodicu.


Režiju i koreografiju uradio je prvak Baleta Pozorišta na Terazijama Đorđe Makarević, asistent koreografa je Marija Bajčetić, kostime i scenografiju Ida Ignjatović, dizajn muzike Aleksandar Sedlar.
U predstavi igraju: Ana Pavlović, Igor Pastor, Tatjana Popović, Milica Bajčetić, Brankica Mandić, Jovana Nestorovska, Dejana Zlatanovski i Miloš Marijan.

Ivana Mitrović Cvetanović

Fotografija: Narodno pozorište u Beogradu / National Theatre Belgrade