Velika dvorana Kolarčeve zadužbine 4. februara obeležava svoj dan

Velika dvorana Kolarčeve zadužbine 4. februara obeležava svoj dan koncertom The Jazz All Star Trija – sastava koji čine francuski džez muzičari Rišar Galijano (harmonika), Didije Lokvud (violina) i Silven Lik (gitara). Nastupiće u okviru ciklusa “Velikani muzičke scene”, a posebnost njihovog gostovanja je i to što su nastupi tog trija uglavnom rezervisani za velike festivale i značajne koncerte u Francuskoj. Francuska štampa istakla je povodom njihovih nastupa da je Galijano postao najuticajniji kompozitor i instrumentalista u oblasti moderne harmonike: “Pod njegovim prstima, otkriva se izvanredna plemenitost i bogatstvo ovog instrumenta”.

Ovim koncertom Kolarčeva zadužbina obeležava dan kada je svečano otvorena Velika dvorana 1932. godine – koncertom Beogradske filharmonije, koji je izazvao veliku pažnju Beograđana, a održan je pod vođstvom Stevana Hristića. Ksenija Rogovska Hristić, solista koncerta, i orkestar izazvali su oduševlјenje publike, a u kontekstu aktuelnih državnih i političkih dešavanja, umetnički program bio je posvećen delima slovenskih kompozitora: Jugoslovena, Čeha, Rusa.
Do danas je u Velikoj dvorani Kolarca održano gotovo 20.000 koncerata, a nastupilo je više od 13.000 solista i više od 3.000 različitih ansambala sa više od 1.500 dirigenata. Izvedeno je više od 30.000 različitih kompozicija 6.500 autora. Poznata po izuzetnoj akustici, godišnje se u Velikoj dvorani održi više od 250 programa – koncerata, svečanih akademija, promocija, predavanja.U sklopu Velike dvorane nalaze se i dva studija koja omogućavaju profesionalne tonske zapise svih programa u dvorani.

Zorana Veljković