Kustendorf – Ljubav nas povezuje

21. 01. otvoren je osmi po redu internacionalni filmski i muzički festival Kustendorf koji će trajati  do 26. januara. U okviru programa u takmičarskoj selekciji biće prikazano 17 filmova mladih stvaralaca. Festival je počeo izložbom fotografija ruskog reditelja Andreja Končalovskog, kao i,  projekcijom filma „Bele noći poštara“. Nakaon projekcije filma Aleksandra Končalovskog nastupio je muzičar Adam Sting sa Big Bendom iz Novog Sada.
Festival je ispunio i ispunjava svoju svrhu, zato što je postao mesto susreta filmskih velikana i mladih kreativnih ljudi koji su na putu da to postanu. Čitav događaj na otvaranju 8. Kustendorfa začinio je sam ministar kulture donevši crveni tepih. Odlično raspoložen ministar Tasovac je rekao:
„Ako je film veći od života onda je festival veći od filma… i dodao da taj susret mladih reditelja i velikana filmske industrije izuzetno značajan za mlade ali i za velike stvaraoce jer imaju“ sentimentalno putovanje u budućnost. A kroz to mogu da vide kako njihove ideje nastavljaju da žive.“
Kako ovaj festival prkosi svim konvecijama tako i šetnja crvenim tepihom nije bila tipična. Naime, crvenim tepihom prvi je prošetao mokrogorski vuk. Poseban pečat ovogodišnjem festivalu dali su Kusturica, Andrej Končalovski, Tasovac, raskošni vatromet i svojevrsni voz koji ulazi kroz stanicu tj. binu.
Ruski reditelj Andrej Končalovski ne krijući odušveljenje, rekao je:
„Ljubav nas povezuje, ona nas menja. Osećam se ovde kao da sam među partizanima, među ljudima spremnim na revoluciju.“
Među gostima festivala naći će se stalni gosti festivala, ako što je, Nikita Mihalkov, ali i novi gosti Tjeri Fermo i francuska producentkinja Klodi Oskar i mnogi drugi.

Teodora Popović