Neka zabava počne – Oskar 2015, nominacije

Američka filmska akademija je objavila nominacije za godišnje nagrade. Popularna dodela Oskara, 87. po redu, će se održati 22. Februara 2015. u Dolbi Teatru (Dolby Theatre, Los Angeles, California).  Voditelj priredbe će ove godine biti popularni glumac, komičar, Nil Patrik Haris .
Najviše nominacija (ukupno devet) je dobio, očekivano, Čovek ptica ili Birdman, prva komedija uspešnog meksičkog autora A. G. Inaritua (Alejandro González Iñárritu). Čovek ptica je film o kome se možda i najviše pričalo proteklih meseci. Dobitnik dva Zlatna globusa (za scenario i glavnu mušku ulogu), godišnje nagrade Američkog filmskog instituta (AFI) za najbolji film, sedam nagrada Udruženja kritičara Amerike i Kanade (Critics Choice Awards) uključujući za scenario, glavnu ulogu, montažu i fotografiju, je i najveći favorit na kladionicama u ovogodišnjoj „trci“ za Oskara.

Međutim, nisu svi favoriti poznavaoca prilika u Holivudu (čitaj lobista) dobili očekivana mesta i broj nominacija na ovogodišnjoj dodeli. Postoji nekoliko iznenađenja koje će prenos priredbe učiniti još zanimljivijom i, što da ne, konačno neizvesnijom.

Prvo veće iznenađenje je devet nominacija za film The Grand Budapest Hotel. Iako miljenik filmske kritike, off-Hollywood autor, Ves Anderson, svojim artificijalnim i ekscentričnim „rukopisom“ i hermetičnim humorom do sada nije ni ciljao, ni dopro do široke publike. Ovogodišnji dobitnik Zlatnog globusa za najbolji film u kategoriji mjuzikla i komedije, The Grand Budapest Hotel,  je, čini se, prekretnica u Andersenovoj karijeri. Sa devet nominacija Američke filmske akademije, a prvenstveno sa onim, najvažnijim, za film i režiju, Anderson ima mogućnost da postane mainstream filmske industrije. Kako će se to odraziti na njegov dalji opus pokazaće prvo 22. februar, a potom i njegov sledeći izbor projekta.

Iščezla Gone Girl je iščezao iz nominacija. Dejvid Finčer je najveći gubitnik ove godine jer iako su kritičari ujedinjeni u pozitivnoj oceni ispratili svuda u svetu njegov najnoviji triler, Američka akademija nije bila blagonaklona. Da baš ne bude u potpunosti ignorisan, film je dobio nominaciju za ne baš upečatljivu ulogu supruge psihopate do sada neupečatiljive glumice Rozamund Pajk.

Iznenađujuće je i to da je Interstellar Kristofera Nolana (Betmen trilogija, Memento, Inception) nominovan samo u sporednim kategorijama. Možda je još i čudnije što su dve od ukupno pet nominacija vezane za zvuk, s obzirom da se film dešava u svemiru, i „nema se šta baš čuti“, kako se komentarisalo ovih dana na društvenim mrežama.
Za mnoge je ulaz na mala vrata malog filma Whiplash
među nominovane za najbolji film neočekivano, ali uloga mahnitog džez dirigenta u izvođenju potpuno zanatski sazrelog Dž. K. Simonsa je jedan od zicera na kladionici za kategoriju sporedne muške uloge.
Ono što nije nikoga od upućenih iznenadilo je šest nominacija za film Ričarda Linklatera, Odrastanje ili Boyhood  (za film, režiju, scenario, montažu, sporednu mušku i žensku ulogu). Dobitnik Srebrnog medveda u Berlinu, tri Zlatna globusa, pobednik festivala u Čikagu, dobitnik specijalnih nagrada kritike širom sveta, će verovatno trijumfalno završiti svoj festivalski pohod na svečanoj dodeli Američke filmske akademije.
Naš tip: Patriša Arketi za sporednu žensku ulogu.

Svake godine pojavi se par filmova koji se već u samoj predprodukciji, a ponekad i ranije, pripremaju za Oskara – izborom teme, pristupu istoj, odabirom glavnih glumaca, i njihovim načinom glume (tzv. Oscar material films and roles). Najčešće su to biografski filmovi, ili ostvarenja inspirisana istinitim događajima. U ovogodišnjoj trci konkurišu Selma (prelomni događaj u političkoj karijeri  Martina Lutera Kinga) i Teorija svega ili The Theory of Everything (životna priča najpoznatijeg živog fizičara, Stivena Hokinga). Selma je, uprkos predviđanjima,  dobila samo dve nominacije, doduše, jedna od njih je i za najbolji film, a Teorija svega u čak pet veoma važnih kategorija (adaptirani scenario, muška i ženska glavna uloga, film, muzika).
Tipujemo na nestvarnu muziku Islanđanina Johana Johansona.

Vredno pažnje je i ostvarenje Igra kodova The Imitation Game u kome je neodoljivi televizijski Šerlok u još jednoj odličnoj ulozi pokazao svoj raskošan talenat. Benedikt Kumberbač je jedini koji može sprečiti Trijumf Čoveka ptice, Majkl Kitona i to ne samo zbog uloge za pamćenje, već najviše zbog isplanirane zakasnele rehabilitacije britanskog naučnika Alana Turinga, čijom se životnom pričom ovaj film. Zaboravljeni i prokuženi homoseksualni genije koji je razbio kod nemačke mašine Enigma, i time skratio Drugi svetski rat za najmanje dve godine, je više puta do sada imao ekranizacije svoje tragične sudbine na malim i velikim ekranima, ali, nikada ovako upečatljivo, ogoljeno, u bogatoj produkciji velikog budžeta.

U kategoriji najboljeg filma van engleskog govornog područja posebno se izdvaja ruski Leviathan, savremeno tumačenje priče o Jovu. Andrej Zvjagincev, autor filma, je široj publici poznat po upečatljivom debiju Povratak (2003), dobitniku Zlatnog lava u Veneciji. Biće pravo čudo ako se Rusi ne okite Oskarom ove godine. Poslednji put su Amerikanci odali počast ruskoj kinematografiji pre dve decenije. Nikita Mihalkov je tada odneo u Moskvu Oskara za film Varljivo sunce (1994).

Budući da zbog trvenja oko sudbine Ukrajine Amerikancima nije pogodan politički trenutak za odavanje bilo kakve počasti (pa ni one umetničke prirode) večitim suparnicima, može se ipak desiti da Oskara iz drugog plana ugrabi afrički film Timbuktu, izuzetno snažna drama o nasilnom pokušaju uspostavljanja vlasti muslimanskih ekstremista u Maliju i kulturološkom otporu lokalnog stanovništva. Vizuelno raskošan, prepun pitanja i ponuđenih odgovora, i veoma aktuelan, Timbuktu može lako da postane najprijatnije iznenađenje večeri dodele Oskara.

Izostanak u nominacijama za najbolji dugometražni animirani film, unapred viđenog pobednika, duhovitog i hvaljenog ostvarenja Lego The Lego Movie, neprepoznatljive Dženifer Eniston (Cake) u nominacijama za najbolju glavnu žensku i Džejka Džilenhola (Nightcrawler) za glavnu mušku ulogu, neće pokvariti, već će samo pojačati marketing tradicionalne filmske manifestacije.
Posebno treba najaviti i dodelu nagrade za životno delo japanskom anime guru-u, i jednom od velikana filmske umetnosti, reditelju, scenaristi, producentu,  Hajao Mijazakiju (Hayao Miyazaki).

Posle nekoliko „sušnih“ godina, ovogodišnje nominacije, a tako i iščekivana dodela se izdvajaju dovoljnim brojem kvalitetnih filmova. Neke od njih je domaća publika već imala prilike da vidi u bioskopima, a dosta njih tek čeka bioskopska distribucija.
Primetan je izostanak akcionih, epskih i katastrofičnih blokbastera sa ovogodišnje smotre. Budući da je završno poglavlje trilogije Hobit, Pitera Džeksona dobilo samo jednu nominaciju, i to za montažu zvuka, i da blagajne sada sve više pune Snajperista, Igra kodova, Selma, postoje izgledi da se prilike i politika u Holivudu polako menjaju.
Bilo je i vreme. Pogledajte sve nominacije: Oskar 2015.

Chedous