Srećna Nova – Ispričajte svoju priču

Januar je mesec finasijske i energeske krize. Nakon burne  ili manje burne Novogodišnje noći svi se slažu da nam je potrebno malo predaha od hrane, pića, gužvi i kupovine. Optimizam i entuzijazam koji smo imali negde se izgubio, a čarolija je nestala. Opet smo sami sa sobom i novim početkom. Šta ćemo učiniti u narednih 365 dana koje nam Nova godina velikodušno nudi?
Biće da ta Hamletovska dilema „biti il ne biti“ ili „delati ili ne delati“, pitanje svih pitanja. Kako sve ono što smo jedni drugima tako velikodušno poželeli kada su se kazaljke sklopile u ponoć i – ostvariti? Da stvar nije ni malo naivna pokazuju studije nekih viđenijih svetskih psihologa. Kako „sprovesti nameru“ ili kako ostvariti svoj cilj bavio se psiholog Peter M. Gollwitzer.
Naime, kakva će vam biti 2015. godina ne zavisi od 1. januara 2015. godine  već od onoga šta ste uradili tokom 2014. godine, smatra Peter M. Gollwiter. Još jedan čovek se bavio tom problematikom Stephan J. Meyer krajem 2014. godine kao saradnik časopisa Forbes. Njegovo zapažanje se upravo odnosilo na greške koje ćemo, donošenjem novogodišnjih odluka, napraviti i ovog puta. Flobes je proučavao listu novogodišnjih odluka: smršati, redovno vežbati, promeniti ili naći posao, završiti fakultet, provoditi više vremena sa decom. Ni jedna od tih odluka se neće sama sprovesti i ukoliko ostanu na nivou želje, naravno da nećemo uspeti! U saradnji sa  Peterom M. Gollwiterom došli su do sledećih saznanja, kako sprovesti sve želje i pretvoriti ih u dela?
Evo njihovih preporuka. Ukoliko vam je jedna od novogodišnjih želja da zablistate u teretani, primer „sprovođenje namere“ bio bi sledeći obrazac:
„Tokom sledeće nedelje, vežbaću najmanje pola sata dnevno……………..(upisati kojim danom ili danima) u ……………….. (koliko sati) u ………. (mesto, gde tačno).“
Ovo je primenjivo na sve oblasti života koje hoćete da promenite ili unapredite. Ako ono što ste do sada radili ne funkcioniše – menjajte! Iskoračite iz zone konfora. Izvucite glavu iz peska. Otvorite oči. Naravno da prvi korak nije lak, ni prijatan. Ako osećate nelagodnost, niste jedini. Ali, da život voli hrabre i da ko reskira taj dobija zaista je tačno. Istoriju nisu stvarali i menjali malodušni konformisti nego uporni i hrabri. Sutra je prvi dan vašeg novog života. Ne samo januar Nove 2015. godine, sutra je šansa da nekome ulepšate dan, da neku kucu spasite od smzavanja, da poklonite nekoj devojci cvet ili posetite svoju baku. Sutra možete mnogo da učinite za sebe i druge i tako svaki naradni dan dok god traje 2015.  1.01.2015. godine dobili smo 365 šansi da nešto učinimo za sebe i druge.
Mislite o tome i radite na tome. Poruka (TOMORROW IS THE FIRST BLANK PAGE OF A 365 PAGE BOOK! WRITE A GOOD ONE!!!) koju je Robbie Williams poslao svetu (i potpuno je u skladu sa goire navedenim) proširila se zahvaljujući društvenim mrežama brzinom svetlosti i naišla na opšte odobravanje. Sjajan način da se započne Nova godina. Snažna poruka velike zvezde. A kada kao Robbie osetite uspeh, neuspeh više neće biti opcija.

Teodora Popović