Karlove Vari – Više od banje

Jedna od najpoznatijih, najatraktivnijih i najlepših banja u Evropi, jesu – Karlove Vari. Svako ko poseti Češku i grad Prag, ne propusti a da ne vidi i ovaj banjski dragulj. Party Travel je na zadovoljstvo svih putnika oraganizovao obilazak. I zaista, propustiti i ne videti ovu caršku banju, bila bi prava šteta. Nalazi se svega 120 km od Praga, na slivu dveju reka, Teple i  Ohre.
Sva lepota koja se može videti u ovoj banji rezultat je dugog i promišljenog investiranja koje datira još iz 14. veka. Naime, legenda kaže da je Karlo IV otkrio izvore, sasvim slučajno – u lovu. Neki izvori navode da je jedan od njegovih lovaca pao ranjen u vruću izvorsku vodu, i posle izvesnog vremena rana je nekim čudom zarasla. Dok drugi navode da je jelen bio pogođen i kada je Karlo IV došao do tog mesta jelen je pobegao. Bilo kako bilo, lovac ili jelen, tek, voda jeste bila lekovita. Kao rezutat ovih događaja nastala je jedna od najlepših banja Evrope.

Prepostavlja se da je osnovana 1350. godine a status slobodnog grada dobila je 1370. godine. Sam grad se razvio oko lovačke kuće Karla IV, zapravo, oko njegovog gotskog tornja koji je podignut na steni. Međutim, tek se  18. vek može smatrati vekom procveta  banje. Car Josip I je obilato nagradio ovu banju a Hazburzi su nastavili tu tradiciju. U 19. veku Karlove Vari postaju mondensko mesto na kojem se okuplja elita. To je i period u kome su izgrađeni mnogi moderni banjski objekti. Pre početka Velikog rata banja je imala preko 70.000 gostiju. A imidž mondeske banje Karlove Vari zadržale su do dana današnjeg.

Divna priroda, raskošne zgrade, eksluzivni hoteli i uz sve to, 12 termalnih izvora čine je neodoljivom za sve ljude sa dubljim džepom. Najelitnije vile sada drže bogati Rusi, a u toku godine veliki broj turista poseti banju iz čitavog sveta, procenjuje se da ta cifra prelazi 100.000 gostiju. Mnogi tvrde da su Karlove Vari najlepše u proleće, ali i u vreme Nove godine i Božića posetiti banju prava je poslastica. Kako bi broj gostiju konstatno bio velik dosetljivi Česi su tu smestili dva velika događaja: Međunarodni filmski festival i izbor za mis Češke.
Brend kojim se meštani ponose je liker Beherovka koji se proizvodi od 1807. godine.Beherovka se prvobitno prodavla u apotekama u malim bočicama, kao lek za stomak. Samo dva čoveka znaju njegovu originalnu recepturu koja je za sve ostale tajna. Nezamislivo je doći u ovu banju a ne probati vodu iz originalnih bokalčića. Oni koji su dubljeg džepa mogu da kupe nešto od moser stakla iz koga piju sve krunisane glave Evrope. Ali razlog zbog koga se dolazi u ovu banju su, pre svega, mineralne vode. Mineralne vode su sličnog ukusa ali različitih temperatura.

Najveći izvor je gejzir koji baca vodu 12 m i to je najtopliji izvor od 72 C. Banja ima po 63 izvora ali se koristi svega 12 izvora. Kroz samu banju protiče reka Tepla, duž koje su sa ove strane uređena šetališta. Kao i u 18. i 19. veku i sada vas kroz banju mogu provesti kočije i bar za trenutik varati u vreme kraljeva i plemica iz 18. i 19. veka.
Zgrada Teatra, svakako, je jedna od značajnijih. I sada je zgrada Teatra važna za društveni život ovog mesta, baš kao i u 18. i 19. veku kada su se najvažniji događaji odgravali baš u ovoj zgradi a plemići  sa svojim pratnjama dolazili da budu viđeni. Status elitne banje Karlovi Vari drže i danas. Njenim ulicama šetale su gotovo sve filmske zvezde današnjice… A nekada su tu boravili, lečili se i uživali: Betoven, Mocart, Paganini, Gogolj,  Franja Josip I, Sigmund Frojd i mnogi drugi.

Tanja Petrović Miljković