20. Festival autorskog filma od 26. novembra do 3. decembra

Ove godine od 26. novembra do 3. decembra nas očekuje jedan važan jubilej – 20. Festival autorskog filma. Ovo je posebna godina pa će festival trajati jedan dan duže nego inače.Glavni program kao i uvek prikazuje najbolja ostvarenja umetničkog filma, ovoga puta gledaćemo 21 film. Biće tu pobednika sva tri najveća svetska festivala – u Kanu, Veneciji i Berlinu. “Zimski san” turskog reditelja Nurija Bilge Džejlana, “Golub sedi na grani razmišljajući o postojanju” švedskog autora Roja Andersona i “Crni ugalj, tanak led” kineskog reditelja Diao Jinana.

Ovo jubilarno izdanje publici poklanja još neka odabrana ostvarenja iz Kana – „Levijatan“ (režija Andrej Zvjagincev, nagrada za najbolji scenario), Zbogom jeziku 3D (režija Žan-Lik Godar, Nagrada žirija). Potom je tu i novi film „Mamica“ jednog od miljenika festivalske publike, reditelja Gzavijea Dolana, koji je ove godine podelio Nagradu žirija u Kanu sa kultnim Žan-Likom Godarom. U glavnom programu učestvuju i “Čuda” italijanske rediteljke Aliće Rorvaher (Gran pri žirija u Kanu).

U konkurenciji za nagrade FAF-a je 12 ostvarenja, a Gran pri “Aleksandar Saša Petrović” dodeliće međunarodni žiri. Članovi su nemačka glumica i scenaristkinja Ana Brugeman, selektor “Foruma” na Berlinalu Kristof Terehte i reditelj Goran Marković.
Organizatori Festivala najavljujujući goste pominju samo neka od imena kao što su: američki reditelj Kater Hodjern nagrađen u Sandensu za film „Ribari bez mreža”,  zatim Indijac Čaitanija Tamahane, reditelj nagrađenog debitantskog filma ,,Sud” kao i glumac Vivek Gomber koji igra u spomenutom filmu. Prestonicu će posetiti i reditelj Samjuel Tei, koji čini deo autorskog trojca debitantskog filma ,,Party girl” nagrađenog Zlatnom kamerom u Kanu.
Kao i svake godine, FAF predstavlja i zanimljive domaće autore i njihova ostvarenja, ovoga puta to je debitantsko ostvarenje Neposlušni rediteljke Mine Đukić, koje je uspešan festivalski start imalo na Sandensu, a prikazan je u međuvremenu na mnogim festivalima na kojima je osvojio niz nagrada.

Povodom jubileja biće objavljena monografija o FAF-u. Za sve zaljubljenike u ovaj festival važna informacija je i da ćemo filmove moći da pogledamo u Domu omladine Beograda, Dvorani Kulturnog centra Beograda, Muzeju Jugoslovenske kinoteke i Zgradi Jugoslovenske kinoteke, UK Parobrod, Domu kulture Studentski grad i bioskopu „Fontana“.

Ksenija Miićević