Izložba fotografija ”Borderline” Sonje Žugić u galeriji Suluj

”Borderline” izložba umetničkih fotografija autorke Žugić Sonje, otvorena je u ponedeljak 10. novembra u galeriji Suluj. Ovo je autorka koja istražuje ‘’otiske civilizacije uz ivicu beskraja, pogranična područja i smisao postojanja granice, postojanje i iščezavanje u neumitnom toku vremena, međuprostor budnosti i sna’’. Radovi su većih formata nastali u prethodne tri godine tokom njenog boravka na području Sahare. Njene minimalističke prizore ”ljudskog odsustva bez potrebe za prostornim i vremenskim pripadanjem” preporučujemo da pogledate do 22. novembra do kada i traje ova izložba. Vidno zadovoljna dosadašnjim tokom izložbe ova umetnica odgovorila nam je na pitanje kako ”intervenišete” na svojim fotografijama:

Sonja: To je pre svega svojevrsna komunikacija i interakcija umetnika, kroz medij u kome se izražava, sa ljudima koji izložbu pogledaju. U procesu nastajanja skoncentrisani ste na svoje unutrašnje impresije i razmišljanja, istraživanje i sagledavanje puta kojim ste se zaputili. Potom, kao vid prirodne potrebe čoveka za komunikacijom, želite da to prenesete na posmatrača. Ako ste barem delom u tome uspeli, to svakako daje dodatni smisao i potstrek na vašem daljem putu i istraživanju. Trudim se da na svojim fotografijama ne narušavam prirodne kontraste, da sačuvam pastelnost boje samog trenutka i predela. Biram doba dana i odgovarajući period godine za istraživanje i fotografisanje prostora kojima sam privučena.Žugić Sonja, rođena je 1977. godine u Beogradu. Diplomira na odseku Filmska i TV
kamera Akademije Umetnosti u Beogradu u klasi profesora Radoslava Vladića. Doktorira na odseku za Scenski dizajn Interdisciplinarnih poslediplomskih studija Univerziteta umetnosti u Beogradu. Samostalno izlaže u Galeriji Stara kapetanija u Zemunu 2008. sa izložbom Inconstance – serija fotografija tela u pokretu /plesu, Galeriji Singidunum u Beogradu 2009. sa serijom pejzaža u crno beloj tehnici, Galeriji Progres 2011. sa serijom pejzaža Ritam beskraja, Galeriji Ozon 2012. na izložbi fotografija Bitef plesne kompanije, Maloj galeriji Ulupudsa 2014. sa serijom pejzaža Graničnik. Dobitnica je nagrade na velikoj majskoj izlozbi Ulupudsa 2012. FIAP zlatne plakete na međunarodnom trijenalu fotografija u pozorišnoj umetnosti na Sterijinom pozorju 2014. Samostalni je umetnik i član ULUPUDS-a, sekcije umetnička fotografija od 2008. godine.

Ivana Mitrović Cvetanović