Slobodna zona u Beogradu, Nišu i Novom Sadu

Na konferenciji za novinare u Kulturnom centru Beograda danas je potvrđeno održavanje festivala Slobodna zona. Ohrabrujuća odluka za sve nas, jer je epilog mogao biti i drugačiji. Jubilarani deseti, dobro pripremljen festival počeće 7. novembra u 20 časova u Sava Centru projekcijom filma 20.000 Dana na Zemlji. Otvoriće ga gost selektor Boris Buden. Trajaće do 12.novembra u osam bioskopa u Beogradu ( u Dvorani kulturnog centra Beograda, u Domu omladine i Kinoteci), Novom Sadu ( u bioskopu Arena i Muzeju savremene umetnosti ) i Nišu ( u bioskopu Vilin grad i Niškom kulturnom centru ). Festival će biti osvežen i pre svega  upamćen po odličnim angažovanim dokumentarnim i igranim filmovima koje je najavio direktor i selektor festivala Rajko Petrović osvrćući se na deceniju stvaranja: ‘’7. decembra 2005. godine, na dan kada je otvoren prvi festival Slobodna zona, deset godina se činilo kao čitava večnost. Zato je Zona uz podršku pre svega verne publike i sjajnih gostiju stasavala korak po korak – godinu, po godinu, film po film. ’’

Tako ćemo ove godine moći da pogledamo 26 filmova. Neke smo vam već preporučili, za neke kao što je “Boyhood” Ričarda Linklejtera sprema se bis jer su obe projekcije rasprodate, neke će moći srednjoškolci da pogledaju jer se i ove godine održava projekcija filmova namenjena njima (“Abeceda”, “Girlhood” i “Pleme” koji se bave vršnjačkim nasiljem i obrazovanjem).

Potom ćemo u čast desetog rođendana moći po prvi put da pratimo program u Kinoteci pod nazivom “Top 10″ koji čini deset filmova koje je publika najviše volela ranijih godina festivala. Inovacija je i selekcija Cross Media u kojoj ćemo ‘’zaviriti u budućnost (dokumentarnog) filma uz izbor najzanimljivijih filmskih i video projekata, web dokumentaraca i hibridnih audiovizuelnih formi koji kombinuju najsavremenije digitalne tehnologije i filmski jezik. Jedinstvena prilika za beogradsku publiku da se u prostoru galerije Pop up, Kulturnog centra Beograda upozna sa specifičnom vrstom Novih medija. ’’

Najavljene su i tribine Noćni razgovori čiji je urednik Ivan Milenković , sa gostima koji će u interaktivnom konceptu dotaći teme koje su Slobodnoj zoni imanentne. Ovo su teme, provocirane nekim od filmova sa ovogodišnjeg festivala:
Memorija, nasilje 8. novembar posle projekcije filma O nasilju
Tihe vode desnice
9. novembar posle projekcije filma Suđenje u Mađarskoj
Pitanje herojstva
10. novembar posle projekcije filma  Povratak u Homs
Film i stvarnost (i obratno)
11 novembar,  oko 23.45, posle projekcije filma Boyhood

Sve u svemu organizacija festivala na čelu sa Rajkom Petrovićem, Brankom Pavlović, Biljanom Tutorov i Ivanom Milenkovićem obećava dobru i pre svega društveno angažovanu Slobodnu zonu.

Ivana Mitrović Cvetanović