Stvari ZAISTA nestaju – Oktobarski salon

Danima se već spremam da napišem nešto o još jednom lošem primeru koji nam se dogodio u oblasti  kulture, ali izbegavam da započnem tekst, možda zbog nade da će se stvari promeniti na bolje. Ali nisu, još uvek važi zvanični stav, još uvek su validne ostavke i zbog toga evo i mog teksta.
Oktobarski salon u Beogradu, najveća manifestacija savremene umetnosti u Srbiji i jedna od najvećih u regionu, ubuduće će biti održavan svake druge godine, odlučila je Skupština grada Beograda. Sekretar za kulturu Beograda V. V rekao je da će se bijenalnim održavanjem Oktobarskog salona ‘’ostvariti određene uštede’’, ali i ‘’bitno popraviti kvalitet te kulturne manifestacije’’. OMG. Poslednjih godina, kao i druge manifestacije u oblasti kulture, Oktobarski salon suočava se sa posledicama finansijske krize, to je razumljivo, ali radikalni pristup ‘’seče’’ je potpuni nonsens.

Odbor Oktobarskog salona, i sam iznenađen gradskom odlukom o promeni statusa te manifestacije podneo je ostavku. Ostavku je podnela i  direktorka KCB-a Mia David, koju je Skupština grada Beograda potom razrešila dužnosti, a na mesto direktora do izbora novog postavila Ivonu Jevtić, (koja je predavala srpski jezik i književnost i bavila se marketingom, a od 2010. do sada radila kao rukovodilac Odeljenja za trgovinu i usluge JP „Pošte Srbije”).  Možda je ovo neukusno što se bavim detaljima iz života novopostavljene ali ne mogu da se obuzdam. Muči me to koliko mnogo mladih kompetentnih ljudi čeka na birou svoje prilike. Čak je i Vesna Danilović, zamenica direktorke za program KCB-a i članica Upravnog odbora te kuće, napomenula da je sporna biografija Ivone Jevtić rekavši:  „Ono što je činjenično stanje, jeste da postoje određeni kriterijumi koje treba da zadovolji kandidat za direktora ove kuće. Biografija koju nismo dobili zvanično, zapravo nije biografija koja odgovara mestu vršioca dužnosti direktora jedne institucije kulture. “

Sporadični pokušaji da se situacija shvati na najozbiljniji način bili su za pohvalu. Recimo Srpski PEN centar izrazio je energičan protest zbog ovako sramotne odluke i zatražio njeno hitno poništenje, kao i izvinjenje gradskih vlasti kulturnoj javnosti zbog tog postupka koji je izazvao duboko uznemirenje. Prema oceni Srpskog PEN centra, odluka o bijenalnom održavanju Oktobarskog salona nepromišljena je i štetna po najbolje interese savremene kulture u Srbiji. Evo citiraću ih “Obrazloženje Skupštine grada Beograda da se Oktobarski salon pretvara u bijenalnu manifestaciju zbog mera štednje u potpunosti je neprihvatljivo, jer je to mala ušteda, a veoma velika šteta za našu kulturu. Društvo koje danas štedi na kulturi sutra će živeti u strahu i u bedi. ”

Odlazeći Mia David rekla je da je ponosna na sve što je uradila za protekle četiri i po godine, a posebno je ponosna na ljude sa kojima je dobro sarađivala, bez obzira na političke stavove. Naglasila je i da je posebno ponosna na Kolekciju Oktobarskog salona, koja sadrži 82 umetnička rada 53 umetnika (32 iz Srbije i 21 iz inostranstva) u vrednosti od oko 29 miliona dinara, a oformljena je najvećim delom od poklona umetnika koji su učestvovali na toj međunarodnoj izložbi proteklih godina. Ona je izrazila sumnju da razlozi za napade na nju leže i u činjenici da je javno iznosila negativne stavove o projektu “Beograd na vodi”. Taj ”projekat” neću da komentarišem, zapravo ne znam da ga komentarišem, mislim da je to na vodi šala, velika šala.

Stvari koje nestaju su očigledno sve prisutnije jednog dana redukcija može, ako hoće, da pokaže svoja velika usta i progutati sve ‘’NEadekvatno, NEusaglašeno, Neposlušno…’’. Nama izgleda ostaje da gerilski branimo ono malo što nam je ostalo od KULTURE. Ko zna možda nekim volšebnim čudom i uspemo.

Ivana Mitrović Cvetanović