Jubilarno izdanje festivala angažovanog filma ”Slobodna zona”

7. novembra, po 10. put biće svečano otvoren festival angažovanog filma Slobodna zona. Jubilarno izdanje ovog festivala počeće projekcijom dokumentarnog filma ‘’20 000 dana na Zemlji’’ u Sava centru. Biće prikazano ukupno oko 30 filmova u Beogradu, Nišu i Novom Sadu. Izdvojili samo nekoliko nama interesantnih naslova  a vi ćete moći sve do 12.novembra, do kada traje festival da odlučite koje filmove ćete pogledati. Evo naših preporuka:

Pre svega dokumentarce “So zemlje” Vima Vendersa sa crno-belim fotografijama brazilskog fotografa Sebastiaoa Salgada. Ovo je film koji ispituje meru ljudskosti, slaveći ljudsko dostojanstvo i lepotu sveta.
Potom  “Suđenje u Mađarskoj” Ester Hajdu, koja će biti gošća festivala, a film govori o nasilju i mržnji (u seriji rasno motivisanih ubistava tokom 2008. i 2009. godine, banda ekstremista ubila je šestoro Roma, među kojima i jedno petogodislnje dete).

Igrani film “Pleme” ukrajinskog reditelja Miroslava Slabošpitskog. Nisu potrebne reči ne zato što se dešava u internatu za gluvonemu decu i omladinu, već, kako sam reditelj kaže: “Zato što za ljubav kao ni za mržnju nije potreban prevod”.
Američki film “Boyhood” Ričarda Linklejtera, sastavljen od isečaka iz života jednog dečaka od njegove pete do 18. godine. Ovo je hronika odrastanja, jedne porodice i jednog vremena – od Britni Spirs do Daft Pank-a, od Buša do Obame, od Nintenda do iPhone-a.
Palestinski film ‘‘Omar’’ o izdaji, navodnoj i realnoj, u okupiranim teritorijama Palestine. Omar je palestinski pekar koji se rutinski penje preko zida koji deli njegov grad na pola, kako bi se nalazio sa svojom devojkom, Nadjom.

Ksenija Milićević