BEMUS od 20.oktobra do 1.novembra

Beogradske muzičke svečanosti (BEMUS) 46. po redu počinje 20. oktobra u Sava centru i trajaće sve do 1. novembra. Ulaznice za festival su u prodaji od 23. septembra na blagajnama Sava centra i Kolarčeve zadužbine, čak i za naše standarde su priuštljive. Tokom desetodnevnog festivala publika će imati priliku da čuje sedam muzičkih događaja, a program će, kako najavljuju organizatori biti energičan, intenzivan i kvalitetan. Dela koja se nalaze na programu koncerata kreću se od 17. veka do danas. Izdvojene su tematske celine i godišnjice – prva je posvećena stogodišnjici Velikog rata, druga stogodišnjici smrti Stevana Mokranjca, a treća tridesetogodišnjici smrti Vasilija Mokranjca i Marka Tajčevića.
Prve večeri nastupiće jedan od najpoznatijih horova današnjice – akademski državni hor Glinka iz Sankt Peterburga, koji će pod vođstvom dirigenta Vladislava Černušenka izvesti mešoviti svetovno-duhovni program. Simfonijski orkestar RTS sa dirigentom Bojanom Suđićem zatvara festival 1. novembra, a mladi ruski pijanista, Aleksandar Sinčuk, pobednik konkursa Rahmanjinov, će pored simfonijske poeme Ostrvo mrtvih, izvesti drugi i treći koncert ovog kompozitora. Publika će još biti u prilici da čuje dela Stevana Stojanovića Mokranjca koje će izvesti mešoviti hor RTS, zatim u Dvorani Kolarčeve zadužbine solo nastup imaće violončelista Aleksandar Rudin. Ovo je umetnik koji predstavlja vodeću figuru ruske škole muzičke interpretacije. Na programu ovog koncerta nalaze se šest svita za solo violončelo J. S. Baha. Rudin će na festivalu ponovo nastupiti narednog dana, ovaj put sa moskovskim kamernim ansamblom Musica Viva. Ansambl je poznat po tome što privlači slušaoce zbog posebne atmosfere na koncertima a na Bemusu će izvoditi dela Hajdna, Stravinskog, Bokerinija, Vebera i Čajkovskog. Kao solista će nastupiti klarinetista Darko Brlek.
Umetnički direktor Svetislav Božić istakao je da ovo nije jedini muzički festival u zemlji, ali da u “njemu uvek ima nešto što prepoznajemo, ovo je događaj koji svojom otmenošću i kvalitetom treba da da intonaciju za sledeću godinu”. Istakao je i nastupe profesora, saradnika, studente Fakulteta muzičke umetnosti.
U svakom slučaju ima dovoljno razloga zbog kojih se vidimo na ovom jedinstvenom festivalu.
Beogradske muzičke svečanosti (BEMUS)

Sara Val