30. Beogradski džez festival

30. Beogradski džez festival biće svečano otvoren u petak, 24. oktobra u Velikoj sali Doma omladine Beograda. Trajaće sve do 27.oktobra ( u Domu omladine Beograda i Domu sindikata), a otvoriće ga trio džez virtuoza pijanista Danilo Perez, basista Džon Patituči i bubnjar Brajan Blejd, okupljeni u klavirskom triu pod nazivom “Children of the Light Trio”. Nastupiće u Velikoj sali DOB u petak, 24.oktobra nakon svečanog otvaranja. Publika će ove godine imati priliku da prisustvuje Festivalu koji je koncipiran kao rekapitulacija važnih muzičkih tokova predstavljenih u proteklih deset godina od obnavljanja ove manifestacije. Tako publiku očekuju koncerati najaktuelnijih džez umetnika iz SAD, Italije, Nemačke, Švajcarske, Austrije, Danske, Portugalije i Srbije.
Kao i svake godine Festival je pun otkrića a ovoga puta posebnu pažnju organizatori skreću na afro-džez projekat austrijskog saksofoniste Volfganga Pušniga i Mamadu Dijabatea, velikog virtuoza na zapadnoafričkom instrumentu balafonu, koji će nastupiti 25. oktobra. Sledećeg dana iz Švajcarske nastupa jedno od najbitnijih imena na savremenoj evropskoj džez sceni – ”Silvi Kurvoazije, čiji opčinjavajući zvuci klavira u saradnji sa Mark Feldmanom, bliskim umetničkim saputnikom legendarnog Džon Zorna i jednim od najupečatljivijih violinista današnjice, predstavljaju vitalan spoj evropske i američke škole”. Jakob Anderškov iz Danske će iste večeri predstaviti svoj autorski izraz sa gudačkom pratnjom. Potom Nils Peter Molvaer norveški trubač i Moric Fon Osvald za elektronskim instrumentima, član berlinskog kolektiva Basic Channel. Sledeće ime biće Nils Vogram i njegov trio Nostalgia, koji uz bubnjara Dejana Terzića, istražuje nove moguće pravce džeza sa jakom ritmičkom podlogom.
”Beogradski džez festival podsetiće i na najsvetlije trenutke u istoriji ove manifestacije, na koncert Čarlsa Lojda na 27. Beogradskom džez festivalu koji je po oceni publike i kritike bio ne samo jedan od najboljih koncerata na ovoj manifestaciji od njenog obnavljanja 2005. godine, već i jedan od najupečatljivijih momenata u istoriji koncertnog džeza u Beogradu”. Publika će na svečanom zatvaranju u Domu sindikata, slušati Lojdovu prvu džez svitu “Wild Man Dance Suite“, koju je premijerno izveo u novembru prošle godine u Poljskoj i od tada još samo nekoliko puta na odabranim festivalima.

Ksenija Milićević