Iz drugog ugla

Ako o nekom događaju pišu svi svetski magazini od Elle-a do People-a, onda je to signal da se radi o vesti number one. Tada se i kriza u Siriji, Avganistanu i Ukrajini gura u neki drugi plan, a  svet se predstavlja kao  lepo mesto. Šta dokone domaćice ali i poslovne žene može više da zanima nego romantično venčanje negde u Veneciji?! Još ako je akter tog venčanja niko drugi do večiti neženja Džordž Kluni onda je to medijski bingo. I dok većina žena uzdiše za Klunijem žaleći zbog njegove odluke da uplovi u bračne vode, dobar deo javnog mnenja ( gle čuda!) čudi se lepoj libanki Amal Alamudinda što se udala za vremešnog glumca. Naime, sve je poteklo od bloga „Business Women“ koja je čitavu stvar videla na svoj način i na čuđenje mnogih naišla na veliko odobravanje velikog dela javnosti. Naslov je već ukazivao otkud vetar duva “Međunarodno poznata advokatica venčava se sa običnim glumcem“ kao i obrazoženje takvog stava: „Advokatica visokog profila je poštovana, pre svega, zbog profesionalnosti, ali i klijenata poput Žulijana Asanža. Amal je, takođe, bila u grupi advokata u suđenju Slobodana Miloševića.“ Između ostalog navodi se  da je završila  Oksfordski Univerzitet, ali i pravni fakultet u Njujorku . Govori engleski, francuski i, naravno, libanski jezik. Posvećenost poslu ali i humanost pokazala je kada je odlučila da postane deo ekspertke komisije za Prevenciju seksualnog nasilja u zaraćenim zonama.
Romantično venčanje u Veneciji između Amal Alamudin i Džordža Klunija pretvorilo se, sasvim slučajno, u raspravu ko je u tom braku na dobitku, odnosno, na gubitku. Meni je čitava stvar zanimljiva kao sociološki fenomen koji je i nama ovde u  Srbiji pokazao da se planeta Zemlja  okreće i da je moguće da se ugao gledanja menja. Teror nametnutog mišljenja serviran  uvek iz istih izvora povukao se pred hrabrim mišljenjem jednog pojedinca. Tako je blog „Business Women“ postao glas svih koji ne vole da budu deo stada i poslušnika, ali i činjenica je da se stvara nova medijska sfera delovanja. Pa je i vest o izostanku  Anđeline Džoli i Breda Pita na venčanju, pala u drugi plan.

Sledeće poglavlje u životu novog para verovatno će biti spekulacije kada će doći prinova, te koliko će dece imati. Za mene je glavna vest da je pamet i lepota odnela pobedu nad serviranim mišljenjem i velikim magazinima. I dok vredni novinari rade na sledećem glavnom događaju sezone, godine ili decenije ne bi bilo loše da pogledaju neki od blogova ne bi li dobili neku ideju!

Teodora Popović