”Stvari koje nestaju” – počeo 55. Oktobarski salon

Počinje oktobar ali ovoga puta Stvarima koje nestaju. Naime, ovo je slogan 55. Oktobarskog salona koji je već 19. septembra počeo u Muzeju grada Beograda i čini se svojim sloganom najavio predstojeći mesec. Do 2. novembra  predstaviće se 18 domaćih (ove godine su izabrani javnim konkursom) i 14 inostranih umetnika. Inspirisan je fenomenom društvenih mreža na Internetu posebno Snepčet (Snapchat) aplikacije – nekakav novi pojam. ‘’Bavi se i pitanjima istorijske amnezije, opsednutošću sadašnjim trenutkom i formom ličnog izražavanja koja čini nejasnim granice subjektivnosti. Odabrani umetnički radovi bave se i političkim pitanjima, kao i pitanjima sadašnjeg trenutka koja su ukorenjena u prošlosti, a izazivaju kolektivno emocionalno stanje sa kojim se suočavamo’’. Po temama koje su izabrali već najavljuju uzbudljiv oktobar što je nekako tradicija još od 1960. godine kada je Oktobarski salon osnovan. Od tada je izrastao kroz turbolentnu transformaciju od lokalne revijalne izložbe do međunarodne manifestacije sa izrazitim autorskim karakterom. 2004. godine dobio je međunarodni karakter i postao jedna od značajnih referentnih tačaka za čitavu regionalnu umetničku scenu. U brojnim beogradskim galerijskim i muzejskim prostorima radovi na sebi specifične načine razmatraju neke od važnih tema savremene umetnosti prema koncepciji koju svake godine utvrđuje drugi, domaći ili inostrani umetnički direktor – kustos Salona (ove godine su Nikolaus Šafhauzen i Vanesa Džoan Miler). Pored velike izložbe, Oktobarski salon temu produbljuje i na radionicama, predavanjima i performansima u kojima učestvuju umetnici i ljudi iz kulturnog života. Osnivač i pokrovitelj Oktobarskog salona je Grad Beograd a duže od dve decenije organizuje ga Kulturni centar Beograda. Ostaje nam da se tešimo da nam neće ukinuti baš sve što je dobro, u prilog ove nade evo ih umetnici sa kojima ćemo se družiti u narednih mesec dana.
Iz Srbije ćemo videti: Ana Adamović, Jelena Bokić, Doplgenger (Isidora Ilić i Boško Prostran), Dušan Đorđević, Dušica Dražić, Sandra Đukić, Jelena Marta Glišić, Neformalna kustoska / umetnička grupa (Sonja Vrkotić, Nikola Đorđević, Marko Đorđević), Dejan Kaludjerović, Luka Knežević Strika, Boris Lukić, Nikola Marković, Milorad Mladenović, Andrea Palašti, Danilo Prnjat, Mileta Prodanović, Predrag Terzić i Dragana Žarevac.
Za 55. OS odabrani su i Federiko Akal, Darko Aleksovski, Jelena Bokić, Igor Bošnjak, Lijam Gilik, Edit Dekint, Sajmon Deni, Leon Kane, Suzane Kriman, Marko Lulić, Goran Petrović, David Pužado, Megi Rustamova, Leonard Ćuljafi i Ibro Hasanović.

Ivana Mitrović Cvetanović