Festival srpskog filma fantastike

Festival srpskog filma fantastike održaće se od 15. do 18. oktobra u  Domu omladine i Jugoslovenskoj kinoteci. Po deveti put ljubitelji ovog žanra moći će da pogledaju više od 40 domaćih i stranih filmova ali i da  po treći put učestvuju u beogradskoj Zombi šetnji, koja će biti održana poslednjeg dana festivala.
Filmovi će se takmičiti za dve nagrade – Koskar i Piramidu. Koskar je zvanična nagrada i dodeljuje se u domaćoj selekciji, regionalnoj selekciji (zemlje bivše Jugoslavije bez Srbije) i međunarodnoj (ostvarenja iz celog sveta). Piramida je nagrada za filmove na zadatu temu – ove godine je slovenska mitologija.
Ideja ovog festivala je da se promoviše domaće filmsko stvaralaštvo u oblasti fantastike i horora i da se režiserima i filmskim umetnicima pruži mogućnost da svoja ostvarenja prikažu širom zemlje i sveta. ”Festival je finansijski pomognut od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Dodatni kredibilitet mu daje i to što je uvršten u listu najeminentnijih filmskih festivala u Srbiji od strane Filmskog centra Srbije i tako prezentovan i na Kanskom filmskom festivalu”.
Najintrigantniji deo festivala je pomenuta Zombi šetnja koja, zapravo okuplja maskirane obožavaoce horora i fantastike. Tako je prošlogodišnjoj šetnji u Beogradu prisustvovalo više od 500 učesnika. ”Za maskiranje će i ove godine biti zadužen tim obučenih šminkera, predvođeni majstorom za specijalne efekte Miroslavom Lakobrijom i vajarkom Ninom Vujasin”. Za učesnike šetnje pripremljena su iznenađenja, koncerti, igrice kao i nagrade za najbolje maskirane.

Zorana Veljković