“Prošlost je sada” 48. Bitef

“Prošlost je sada” slogan je 48. BITEFA koji počinje 20. septembra i trajaće sve do 30. septembra. Beogradski internacionalni teatarski festival ove godine predstaviće 13 predstava i pridružiće se obeležavanju stogodišnjice početka Prvog svetskog rata. Ističući da su na 48. Bitefu zastupljene sve tendencije, umetnički direktor Jovan Ćirilov rekao je da selekciju čini ono što je “najbolje sa evropskih prostora”. Predstave glavnog programa biće igrane u Narodnom pozorištu, Zvezdara teatru, Jugoslovenskom dramskom pozorištu, Bitef teatru i Pozorištu na terazijama u Beogradu, ali i u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu.

Ovogodišnja selekcija Bitefa bila je usmerena ka stogodišnjici početka ”Velikog rata” većim delom zbog činjenice da je godišnjica dobila posebno mesto u većini evropskih država. Tako se i pojedine predstave ”doslovno bave Prvim svetskim ratom”, poput “FrontaLuka Persevala, preko dve predstave ”Mali mi je ovaj grob” Biljane Srbljanović i ”Zmajeubice” Milene Marković  koje istorijske događaje tretiraju iz perspektive ovdašnjih političkih patologija. Tu je i dokumentarni teatarski projekat “Bojno polje uspomena 1914/2014”  iz Berlina, u režiji Hans-Vernera Krezingera. Neke od predstava bave se pak važnim istorijskim datumima proisteklim iz dešavanja pokrenutih Prvim svetskim ratom, poput predstave po tekstu poljskog autora Tadeuša SlobodjanekaNaš razred”. Ovogodišnji festival je poneo slogan po švajcarskoj predstavi Past is present Korina Majera, koja je i deo ”svojevrsne novine ovogodišnje manifestacije”. Predstava(A)polonija” poljskog reditelja Kžištofa Varlikovskog, predstavlja hod kroz XX vek i traumatična mesta novije poljske, ali i evropske istorije.

PredstavaAleksandra ZecOlivera Frljića, u produkciji HKD teatra i Međunarodnog festivala malih scena u Rijeci, tematizuje jugoslovenski rat sa početka 90-ih , dok Borut Šeparović, takođe iz Hrvatske, kroz album “Paket aranžman”, postavlja retoričko pitanje: A gde je revolucija stoko?, kako je i naziv njegove predstave u izvođenju Montažstroja. Slovenački reditelj Jernej Lorenci u predstavi “Poludela lokomotiva” postavlja pitanje o dometima i revolucionarnom potencijalu savremenog teatra u odnosu na samo društvo. PredstavaGrobnica za Borisa DavidovičaIvice Buljana, koristi kao predložak knjigu Danila Kiša, koja i dalje predstavlja jedno od najkontroverznijih literarnih dela u jugoslovenskoj istoriji od svog pojavljivanja 1976. godine. Na 48. Bitefu učestvuje i nagrađivana predstava Novosadskog pozorištaNeoplanta”, u režiji Andraša Urbana, inspirisana prozom Lasla Vegela, koja govori o burnoj novijoj istoriji Novog Sada.

Selekcija 48. Bitefa obuhvata i umetnički projekat “Communitas na ispituAne Vujanović i Saše Asentića, sačinjen od teorijsko-umetničkog istraživanja i performansa. Istraživanje je fokusirano na različite istorijske i trenutne forme socijalne, kulturne i umetničke prakse, koje “spektakuliziraju” kolektivno i masovno telo, kao i na savremeni ples kao umetničku disciplinu koja emancipuje vidljivost oslobođenog individualnog tela. Prateći programi 48. BITEF-a su kao i prethodih godina Bitef polifonija, Bitef na filmu, B_Tour festival i After Ten programi. U okviru Bitefa na filmu biće prikazana neka od najvećih dela filmske umetnosti XX veka. Publika će od 23. do 25. septembra moći da pogleda filmove „Vrt Finci-Kontinijevih“, „Netrpeljivost“, „Sumrak bogova“, „Okupacija u 26 slika“.  Sve detalje o predstavama pogledajte na sajtu ovog festivala: BITEF

Ivana Mitrović Cvetanović