Tijana Đoković

11. avgusta u Maloj galeriji ULUPUDS otvorena je samostalna izložba pod nazivom “Otvori oko” Tijane Đoković. Tim povodom pitali smo je:
Koliko će trajati izložba i volela bih da nam kažete nešto više o samoj izložbi.
Tijana: Izložba će trajati do 19. avgusta. U pitanju je moja prva samostalna postavka koju je svojim izvanrednim tekstom krunisao Slavko Krunić.

Radovi na ovoj izložbi jesu, rekla bih, različiti u emotivnom naboju. Na nekima od njih ima strogih linija, poneke odišu blagim i toplim linijama, ima nežnih boja ali i mističnih senki.  Vaše slike imaju jedan zajednički imenitelj -zagonetne su i mistične. Meni izmiče njihovo dešifrovanje do kraja, ma koliko ih dugo posmatrala, zbog toga su i primaljive, posebne ali i tople nekako intimne. Moje pitanje je kako biste definisali svoje radove?
Tijana: Ne bih ih dešifrovala uopšte. Kada bih to počela da radim devalvirala bih sve što ta magija, zagonetnost i mističnost nose sa sobom. Moje slike emituju pravu suštinu i značenje samo kada ih ja odćutim.

Tematski, Vaši radovi su takođe raznovrsni. Koje su zapravo najdominantije teme koje preovlađuju u njima?
Tijana: Sve teme za koje smo znali, za koje znamo i za koje tek treba da saznamo a i one za koje nećemo znati nikada.

Postoji li slikar za koga biste rekli da je najviše uticao na Vaš stil?
Tijana: Postoje slikari pred kojima sam zanemela. I putem kojih sam osetila dimenzije koje su meni bliske, ali ono što izlazi iz moje ruke je suštinski neinficirano tuđim uticajem, mada nemam ništa protiv kada se i to dogodi. Kazem suštinski je neinficirano ali naravno da postoji uticaj. I to ne samo omiljenih slikara. Postoji dosta faktora koji utiču na tu vrstu oblikovanja i razmišljanja. To mogu biti reč, pogled, zvuk, dodir i još mnogo mnogo toga.
Kako vidite danas umetnost, koja je njena putanja, ima li masta za razvoj mladih umetnika kod nas?
Tijana: Ne vidim je , ne gledam je, osećam je i živim je. Mislim da njenu putanju ne može da odredi niko, samo ona može našu. Za suštinski razvoj mladih umetnika ima mesta svuda i uvek.

Završili ste Fakultet primenjenih umetnosti – odsek dizajn enterijera i nameštaja, s tim u vezi da li je slikarstvo jedina umetnost kojom se bavite?
Tijana: Slikarstvo je jedna od mnogih disciplina koje ja pretvaram u umetnost. Sa tim u vezi slikarstvo nije jedina disciplina kojom se bavim.

 Sara Val