Jubilarni džez opstanak – Nišville 2014.

Pre nekoliko dana bio sam u Nišu, lepo se proveo, bio iznenađen kako su se Nišlike prolepšale i iskreno bio obradovan činjenicom da će na predstojećem Nišville festivalu gostovati face iz sveta džeza iz Japana, Engleske, Francuske, potom iz Brazila, uprkos svim nedaćama koje su zadesile ovaj festival. Ne volim nabrajanja ali zaista su me bilbordi po celom gradu iznenadili u raznovrsnosti izvođača iz čitavog sveta. Nije da do sada nije bilo tako ali ovo je posebna godina za ovaj festival zbog toga što  iako je festival proglašen manifestacijom od nacionalnog značaja i uvršten u međunarodnu ponudu kulturnog turizma, ‘’Ministarstvo kulture i informisanja nije promenilo odluku da Nišville festival ne dobije novac, zapravo, festival nije prošao na konkursu’’. Mislim, tako zvanično stoji… Zbog situacije u kojoj se nalazi džez, ali i festival koji decenijama nastoji da opstane, organizatori ovogodišnji festival nazivaju i Jubilarni džez opstanak.
Onda sam se ipak usredsredio na posao a ne na politiku i evo nekih detalja važnih za predstojeći džez  festival u Nišu. 80 koncerata izvešće 560 učesnika i to na sedam bina, održava se od 14. do 17. avgusta. Glavni program na Earth/Sky stage počinje 14.08. u 19.30h. Nišville se, kao što rekoh paraleno održava na još na nekoliko odličnih lokacija:
Open stage – u Tvrđavi, iza Galerije
Youth Stage – u Tvrđavi, preko puta Paviljona 77
Welcome stage – na Trgu kod česme Kraljice Natalije
Matine stage – kod Kalče
Jam Session stage – u Banovini posle programa na Earth/Sky stage
River stage – amfitetar kod keja.
Pre prve festivalske večeri, tradicionalno će biti održan koncert u čast Šabanu Bajramoviću pored Nišave “Prijatelji Šabanu”, ali uvodni program počeće još 12. avgusta predstavom “Kokoške su na džezu” u sklopu Nišville jazz teatra. U Galeriji Art 55 biće postavka fotografija sa prošlogodišnjeg festivala “Jazz from the South”.
Osim glavnog programa i ove godine će biti mnoštvo besplatnih muzičkih programa, projekcija džez i muzičkih filmova, biće tu i izložbi, promocija knjiga i časopisa, tradicionalni Nišville workshop…
Evo jednog interesantnog, i po meni,  dobronamernog detalja koji je najavio Ivan Blagojević director festivala, “Niš brine o svojoj severozapadnoj provinciji Beogradu koja je pogođena sušom… (džeza ), te će svi oni kojima je južna prestonica džeza daleko, moći da deo programa vide i čuju na Kolarcu”. Odlično što je tako, mada mi ipak preporučujemo da pokušajte da bar jedan dan izdvojite za posetu ovom festivalu, nećete zažaliti tamo je tradicionalno dobar provod. U daljem tekstu su linkovi za sve izvođače.

Četvrtak, 14. Avgust   19:30h
Moba feat Oliver Katić (SRB)
VaLYa Balkanska & Orkestar 101 KABA GAIDI (BUL)
The Cookers (USA)
Dorado Schmitt (FRA)
Tania Maria (BRA)
Zuralia Orchestra (ROM)


Petak, 15. Avgust  19:30h
Assaf  Kehati  Trio (ISR)
Manglares (MEX)
Brussels Jazz Orchestra  (BEL)
Vlatko Stefanovski i Miroslav Tadić (MAC/SRB/USA)
Candy Dulfer & Band (NL)
Vlada Maričić Band feat. Nidia Moya (SRB/CUB)


Subota, 16. Avgust  19:30h
Irena Blagojević  Band (SRB)
Vox Arsana and Big Band DOM  (SLO)
Empirical  (GB)
September  (SLO)
Viva Vox  (SRB)
Mop Mop  (GER/ITA)
Estudiantina Orchestra  (NL/CUB)


Nedelja, 17. Avgust  19:30h
Fish in Oil (SRB)
Takamen Nobuki Trio (JAP)
Daniel Marques Trio  (BRA)
Iyeoka (USA)
The Original Blues Brothers Band (USA)
Proces (SRB)

Mikac