EXIT 2014

Idete li na Exit? Šta ćete gledati?Pet Shop Boys? Bili su već. Standardno, za očekivati. Jeste, istina je, kemp duo doživljava drugu mladost aktuelnim albumom i turnejom  „Electric“, ali  šta znam… Uvek mi je bilo čudno pratiti koncert bez bubnja, gitare, basa…  Ipak je to bolje na ploči. Mada Left to my own devices i It’s a sin i dalje izazivaju žmarce. Eh, te osamdesete….Rudimental? Uauuu, kakav spot, kakav hit! Već je prošlo više od godinu dana od čudesnog singla „Waiting all night“ i larger than life spota sa Kurt Yaeger-om, a meni i dalje nije dosadilo. Prošle godine su nam izmakli, ali ove godine će british drum and bass izazvati ozbiljna pomeranja tla Petrovaradina. I’ve been waiting whole year for you to sing to me – parafraziram nevešto u glavi, nestrpljivo. A da, drum and bass, za razliku od elektronike gore pomenutih – bez problema, čak i preporučljivo, na koncertu. Ovo hipnotiše mase!

Damon Albarn? Stiže! Biće super! Biće ok. Valjda će biti dobro…
Priznajem, najviše očekujem, i najviše strepim. A i nadao sam se, nadao se toliko da će doći Blur. Od onog njihovog čuvenog reunion koncerta u Hyde Parku 2009 čekam. Valjda i ne samo ja.  I eto, bar je došao Damon. Iako bez Coxon-a. Kao Lennon bez McCartney-ja. Ali ok je i to. Valjda. Bar ćemo čuti i pesme Gorillaz. Nije loše priznaćete da na istom koncertu čujete She’s so high, Parklife, Beetlebum, Song 2, Tender, ali i Clint Eastwood, Feel good Inc, ha?! Bar je Damon tako obećao. Ipak, najviše strepim od koncertne promocije i zastupljenosti njegovog debi solo albuma „Everyday robots“ na Exit-u. Daleko je to od lošeg, naravno, ipak je to britanski muzički guru. Ali ukulele umesto Coxon-ove „proper brit“ gitare mi i nije neka adekvatna zamena. A i ko će pevati  Coffe and TV?

Da postoje kvote u kladionici za predvidjanje najboljeg dana festivala, stavio bih sav novac na poslednji dan. Sigurica. Hurts i Suede. Double the fun.
Hurts
, sythpop britanski duo  su možda i najkvalitetniji naslednici pomenutih
, već malo i bajatih Pet shop Boys-a.  Za one malo starije, ako doživljavaju deja vu svaki put kada ih vide – da, niste mnogo pogrešili, nisu to oni, ali su po styling-u klonovi nekadašnje teenage atrakcije Bros. Na svu sreću, ne i muzički klonovi. Već sada, posle samo dva albuma i čak 11 singlova sa istih, Hurts obećavaju dobru koncertnu zabavu.  Wonderful life, Stay, Illuminated, Miracle i Confide in me (odlična obrada još boljeg originala Kylie Minogue)  - set lista već zvuči moćno.  A nagrada za najbolji live act čuvenog Glastonbury festivala dokazuje da na Exit-u nisu slučajno.

And last, but not the least, on the contrary.  Suede i Brett Anderson. Legende britanskog novog zvuka, najbolji novi britanski bend sa početka devedesetih, začetnici brit popa ali ne i predstavnici,  su samo neke od odrednica grupe Suede. Androgeni stas i specifičan glas Andersona će vas vratiti u devedesete, a pesme Beautiful ones, Trash, Filmstar, Lazy, She’s in fashion, još bolje dočarati vreme kada je rock and roll poslednji put bio stil života (možda zvuči otrcano,ali zar nisu sve životne istine takve).
Čeka vas Brit invasion na tvrđavi, zar još niste krenuli?

Chedous