Barselona

Barselona je glamurozan grad, tu glamuroznost sa jedne strane duguje genijalnim ljudima koji su živeli i stvarali u njoj, a sa druge strane  sluhu bogatih ljudi koji su ulagali u njih i njihova dela. Zbog toga najbolji način da se Barselona upozna jeste da se ispriča priča o tim genijalnim ljudima.
Ona  je arhitektonska simfonija nenadmašnog Antonija Gaudija, Ljuisa Dominika, Mantanora, Dj. Lj. Serta, Ž. M. Žužola. Njenim ulicama šetali su i stvarali: Garsija Lorka, Pikaso, Huan Miro…
Većina nas stavlja znak jednakosti između Barselone i Gaudija. U svim turističkim agencijama prva preporuka za obilazak jesu njegova dela a i samih žitelja Barselone. Ukoliko ste im gost prvo će vas odvesti da vidite Sagrada familiju, ponosni što je takav genije živeo kod njih. Španci, odnosno Katalonci su temperamentan narod.
Ta njihova vatrenost i nesputanost ogleda se upravo u Gaudijevoj arhitekturi koja je raskošna i u neodoljivom savezu sa prirodom  te ih čini veličanstvenim.

Bilo da  odlučite da sami upoznate Barselonu ili ćete angažovati turističkog vodiča, sasvim je prirodno da započnete obilazak od Gaudijevih remek-dela. Ne videti  katedralu Sagrada familija, Park Guelj, kuću Guelj, kuću Batlo, Pedreru to je kao da ste otišli u Pariz i niste videli Ajfelov toranj, muzej Luvr, Jelisejska polja ili Notr Dam.

Smatra se da je njegovo najznačajnije delo Sagrada familija (Sveta porodica). Izgradnja je započeta 1884.  a traje i danas, ali ni stalno prisustvo kranova ne narušava njenu veličanstvenost. Redovi da se pogleda njena unutrašnjost nekada su dugi po stotinak metara (čak i po kišnom danu). Druga velika atrakcija Barselone je Park Guelj, nazvana u čast velikog mecene E. Guelja koji je primetio mladog Gaudija (a s obzirom da je bio vrlo bogat industrijalac toga doba) impresioniran njegovim talentom postao mu je mecena. Među mnogim delima koja je Gaudi uradio za Eusebija Guelja najpoznatija su dva koja nose  njegovo ime: Park Guelj i Kuća Guelj. Sva Gaudijeva dela su veličanstvena, da nisu tu gde jesu, niko od začuđenih turista ne bi poverovao da su nastala u drugoj polovini 19. i početkom 20. veka. Njegova inspirisanost prirodom preneta  na beton, gvoždje i ostale materijale tako je  vešta i precizna  da se graniči sa nemogućim.
Kada još pod utiskom ovih prizora
odlučite da se stopite sa stanovnicima Barselone najlakši način je da krenete ulicom Las Ramblas. Duga je 1,2 km a obiluje mnoštvom restorana, cvećara, prodavnica suvenira, uličnim zabavljačima i umetnicima, šarenilom i veseljem. Hodajući tom ulicom Lorka je rekao: “To je jedina ulica na svetu za koju bih voleo da nema kraja”. A njen kraj je na samoj obali mora gde se nalazi spomenik Kristoforu Kolumbu kao i trg Vrata mira.

Iako  Barselona ima mnoštvo trgova, dva su od posebnog značaja, trg Katalonija i Španski trg.
Trg Katalonija
je omiljen među mladima Barselone. On odvaja stari i novi deo grada, a u njegovoj neposrednoj blizini nalazi se Muzej savremene umetnosti. Španski trg nalazi se na jugu grada na raskrsnici svih prometnih ulica. Ne čudi što je ovaj trg omiljen među turistima, privučenim mnogim zanimljivostima u blizini. Pečat ovom trgu dao je Žosep Marija Žužol, blizak Gaudijev saradnik i ne manje genijalan. Na njegovom početku nalaze se dva venecijanska stuba visoka 47 metara, poklon grada Venecije. Centralno mesto trga zauzima takozvana “Raspevana fontana”, delo Žosepa Marija Žužola. Fontana svu svoju raskoš pokazuje noću kad se uz pomoć igre svetlosti menja boja vode i čuju se najrazličitije melodije.

U neposrednoj blizini nalazi se Nacionalni muzej umetnosti kao i park u kome se nalazi čuvena statua “Žena i Ptica” delo Huana Miroa. Nadrealisti Mirou rodni grad se odužio nazivajući ovaj park njegovim imenom. Barselona nije zaboravila ni Pikasa, koji se u nju doselio 1895. godine sa porodicom (ali on sam živeo je relativno kratko u njoj). Pikasov muzej smešten je u četiri prelepe srednjovekovne palate u starom delu grada u ulici Karer montkada, koja vodi poreklo još iz 12. veka.
Barselona je grad koji je n
emoguće obići u jednom danu, pa čak ni dobrih nedelju dana nisu dovoljna za sve mogućnosti i znamenitosti u njoj. S obzirom da leži na samoj obali Sredozemnog mora i ima dobro uređenu gradsku plažu sa mnoštvom restorana, ona je odlično mesto gde možete provesti leto (ukoliko ste avanturističkog duha) budući da obiluje lepim hostelima po vrlo pristojnim cenama. I na kraju, Barselona je sve ovo i još mnogo više. Ona je delo talentovanih ljudi, koji su svoju kreativnu energiju ukrstili ne narušavajući time prostor jedni drugima, koji su naprosto idući za svojim snom stvorili grad iz snova.

Tanja Petrović Miljković
Fotografije Danijele Stojanović

http://www.avantartmagazin.com/