Od 19. do 25 jula Festival evropskog filma na Paliću

21. Festival evropskog filma održaće se od 19. do 25 jula na Paliću i u Subotici, a ove godine će  prikazati oko 85 filmova u više programskih celina. Predsednik Saveta Festivala je glumica Mira Banjac  kojoj je dodeljena nagrada ”Aleksandar Lifka’’, a ocenjivaće ga medjunarodni žiri čiji će predsednik biti Pjer Anri Delo, koji je na festivalu u Kanu ustanovio čuveni program “15 dana autora”. Međunarodni filmski festival Palić osnovan je 1992. godine od strane Opštine Subotica a danas je jedan je od najznačajnijih u regionu i jedan od retkih u svetu sa celokupnim  ”evropskim sadržajem”.

Nagrada ”Aleksandar Lifka’’Festivala evropskog filma Palić dodeljena je kao što rekosmo glumici Miri Banjac ali i  francuskom reditelju Klodu Lelušu dok će nagradu “Underground Spirit” dobiti francuski autor Eduard Salijer.
Palićki festival, kako je napomenuo direktor Radoslav Zelenović, ne dodeljuje mnogo nagrada, ali se trudi da svako ko primi nagradu “Aleksandar Lifka” može da kaže da se nalazi u dobrom društvu. “Verujem da će i Klod Leluš i Mira Banjac moći da kažu da su u zaista dobrom društvu”, rekao je Zelenović 3. jula na konferenciji za novinare u Jugoslovenskoj kinoteci, podsećajući da su po nagradu “Lifka” dolazili na Palić mnogi istaknuti strani umetnici, od Kena Louča, preko Kena Rasela, pa sve do Nikite Mihalkova i Emira Kusturice koji su bili 2013. godine.
“Poslednjih 11 godina je ovaj festival jedna mala ispostava Evropske zajednice kada je u pitanju filmska kultura na ovim prostorima”, rekao je Zelenović.
Mira Banjac je napomenula da dugo prati ovaj festival, još pre nego što je postala član Saveta, tako da sada samo menja poziciju. “Čeka me posao da sačuvamo ono što su tako dugo i sa mnogo muke gradili Zelenović i ekipa. Stvorili su nešto neprocenjivo, održali programski koncept u potpunosti i evo opstaju na tih, vaspitan način, ćuteći i radeći”, naglasila je ona.
U glavni takmičarski program, koji će imati 13 filmova, uvrštene su i premijere dva domaća filma, jedan će učestvovati u takmičarskoj selekciji “Paralele i sudari” (medju 10 naslova iz istočne i jugoistočne Evrope), a čak sedam-osam filmova srpskih autora u programu “Mladi duh Evrope”. Videćemo kakavi će ishodi biti što se nagrada tiče kada se završi festival.
http://www.palicfilmfestival.com/

Sara Val