Šekspirov festival – pod vedrim nebom

Ideja festivala, jedinstvenog u ovom delu Evrope, je da neguje dela najvećeg svetskog dramskog stvaraoca predstavljanje atraktivnog pozorišnog programa pod vedrim nebom, kako je to bilo i u Šekspirovo vreme. Ovom prilikom, publika će imati retku priliku da poseti jednu od najlepših letnjih rezidencija u našoj zemlji napravljenu po ugledu na srednjovekovne zamkove u Lombardiji… “Ideju o osnivanju ovog festivala inicirao je reditelj Nikita Milivojević nakon premijere njegove predstave „Henri VI” u čuvenom Glob teatru u Londonu u maju 2012. godine. Pored velike ljubavi prema Šekspiru, Nikita je bio vođen željom da se Vila Stanković – izuzetan prostor zatvoren za javnost u Srbiji, učini atraktivnim kulturno-turističkim mestom“ – rekli su organizatori Šekspir festivala.

Mesto Čotrtanovci (kod Inđije) i Vila Stanković biće mesto gde će se dešavati pozorišna čarolija – od 19. do 27. juna. Pozorišni sladokusci imaće priliku da na samom otvaranju festivala 19. juna vide čuvani Glob (Globe) teatar iz Londona, sa predstavom „Hamlet“ u okviru svoje turneje povodom 450 godina od rođenja Šekspira. Sem, Glob teatra, gostovaće i Državno dramsko pozorište Kote Marjanišvili iz Gruzije sa predstavom „Kako vam drago“, pa Mestno gledališće Ljublane sa „Ukrućenom goropadiI, kao i, pozorišna trupa Rajska priča iz Grčke sa projektom „Romeo i Julija za dvoje“. Nika Saliven iz Finske osmislila je koncept i tekst predstave „Siroti siroti Lir“ prema drami „Kralj Lir“. Dok će studenti glume iz Novog Sada izvesti predstavu „Muzej Šekspir“. Čovek koji je, svakako,  najzaslužniji za okupljanje tako dobrih teatara iz čitave Evrope i pokretanje festivla  je reditelj Nikita Milivojević koji će nastupiti sa režijom predstave „Henri Vl“. Predstava je rađena  u koprodukciji Narodnog pozorišta iz Beograda, fonda Laza Kostić i Itaka art centara. Uložen je veliki entuzijazam u pokretanje ovog, po svemu, posebnog festivala, kao i vera da  samo istinske stvari i prave vrednosti imaju moć  promene i utiču na ljudsku svest.
Karte za festival su u prodaji po cenama od 400 do 1600 dinara, ali organizatori upozoravaju da su već rasprodate, posebno za nastup Glob teatra. Zato, ako ste ljubitelj teatra i Šekspira, požurite da uživate u predstavama najvećih pozorišnih trupa, i to, u autentičnom ambijenu vile Stanković sa pogledom na Dunav.

Teodora Popović