„3, 2, 1 Meksiko”

Pet filmova novije meksičke produkcije biće prikazano od 13. do 15. juna u Kulturnom centru „Rex” u okviru ciklusa pod nazivom „3, 2, 1 Meksiko”. U organizaciji Instituta Servantes, Ambasade Meksika i Kulturnog centra REX, možemo pogledati presek meksičke kinematografije nastale u proteklih pet godina. Meksička kinematografija postala je  jedna od najrazvijenijih na španskom govornom području, uz špansku i argentinsku. Međunarodno priznanje meksičkog filma i proboj generacije reditelja rođenih šezdesetih i sedamdesetih godina rezultirali su produkcijom vrednom pažnje. Reč je o filmovima željnim komunikacije sa gledaocem koji time čini suštinski važan element filma.
Ulaznice su 100 dinara i mogu se kupiti u REX-u.
Petak, 13. Jun
20:00  Na kraju ljubav (2009)
čine tri ljubavne priče koje se odvijaju tokom tri dana u jednom gradu. Režija: Salvador Agire
Subota, 14. Jun

19:00  Student (2009) bavi se temom generacijskog jaza. Prvi film Roberta Hiraulta Faća koji je uradio scenario i režiju. Nakon ovog ostvarenja snimio je još dva filma. Ovaj film je dobitnik nagrade Srebrna boginja za najbolju mušku ulogu i najbolju sporednu žensku ulogu.

21:00  Spirala (2008) priča o ljudima koji se iseljavaju iz svojih mesta ne shvatajući da time uništavaju upravo ono što žele da sačuvaju, svoje porodice. Na  godišnjoj dodeli nagrada filmskih novinara Meksika dodeljene su mu dve nagrade Srebrna boginja,  za fotografiju i montažu. Obratite posebnu pažnju na ovo delo zbog odlične fotografije koja na živopisan način dočarava divlju lepotu Meksičke provincije. Režija: Horhe Peres Solano

Nedelja, 15. Jun
19:00  Cvet od blata (2010) priča o strasti koju jedna adolescentkinja budi kod priznatog  naučnika. Scenario i režija debitanta Giljerma Gonsales Montesa.

21:00  Pola sveta (2009) priča o seksualnom buđenju mladića Minga.
Scenario i režija: Haime Ruis Ibanjez. Prvi celovečernji film ovog reditelja. Na godišnjoj  nacionalnoj dodeli nagrada u Meksiku nominovan za četiri nagrade Srebrni Ariel, među kojima su za debitantski film i najboljeg glumca.

Sara Val