Mikser festival – Održiva utopija

Mikser festival, najveća regionalna smotra kreativnosti, održava se treći put u beogradskoj četvrti Savamala, od 5. do 8. juna 2014. godine, na više od 40 lokacija, uz učešće oko 1000 stvaralaca. Ovo je festival koji je u prethodnih pet godina okupio 6.000 učesnika iz raznih kreativih disciplina, čije je stvaralaštvo videlo gotovo 450.000 posetilaca, ove godine se odvija pod sloganom Održiva utopija. Ovaj oksimoron će inspirisati ključne programske celine festivala sa idejom da kreira smernice za dalji razvoj kvarta, ali i da, u širem kontekstu, preispita mesto kulture i umetnosti u društvu. ‘’Inspirisani novonastalim okolnostima projekta „Beograd na vodi“, Mikser festival želi da da svoj doprinos nastavku razvoja ovog dela grada, sinergičnim delovanjem svih zainteresovanih aktera. Cilj je da se kroz razgovor i razmenu ideja između lokalnog stanovništva, stručnjaka iz domena arhitekture, urbanizma, i drugih oblasti, i investitora, dođe do optimalnog modela za budući razvoj Savamale’’.

Kreativna direktorka festivala Maja Lalić izjavila je da su ove godine okupili ogroman broj umetnika, arhitekata i urbanista koji svojim delovanjem već uspevaju da realizuju neke od svojih ideja o boljem društvu. Ona je objasnila da će program pod nazivom “Pametni gradovi” imati konferencijski deo koji se bavi preispitivanjima sadašnje koncepcije planiranja gradova i trenutnom načinu pristupanja toj temi, a to je po monetarnom principu u kojem je sve tržište.
“Mi tragamo za drugim metodologijama. Želimo da ‘odozdo’ pokrenemo različite inicijative koje će grad stvarati po meri ”malih” ljudi koji se stavljaju u treći plan, pošto se preko mehanizama građevinske struke, moći i tržišta rešavaju i njihove sudbine…Pošto se festival realizuje u ovom čudnom i burnom vremenu, posle strahote koja nas je zadesila, samim tim sve ovo što radimo dobija pun smisao”,
napomenula je ona i dodala da će kroz različite debate, konkretne projekte i radionice pokušati da pokrenu inicijativu kojom arhitekte, urbanisti, građevinske firme, stručnjaci iz oblasti građevine mogu da uskoče u pomoć tokom procesa obnove koji sledi. Dizajnerski, odnosno umetnički program se bavi pitanjem “kako mi možemo ako smo talentovani, stručni, ako imamo neka očekivanja, ideale da pomognemo boljitku svog komšiluka, zgrade, mesne zajednice, grada” objasnila je Lalić.
Pored konkretnih akcija prikupljanja pomoći i novčanih sredstava za nastradale, oznaku Solidarnost na Mikser festivalu nosiće i edukativni i debatni programi platforme ”Mikser razgovori”. Paneli i diskusije će posebnu pažnju posvetiti temama solidarnosti i angažovanosti građana u svakom smislu. Muzički program će na ovogodišnjem festivalu predstaviti selekciju najboljih muzičara domaće scene, upotpunjenu bendovima iz regiona…
Program Mikser festival pogledajte na
http://mikser.rs/

Ivana Mitrović Cvetanović