59. Sterijino Pozorje – ”Ostalo je samo ćutanje”

Otvoreno je 59. po redu Sterijino Pozorje 26. maja na sceni „Jovan Đorđević“ Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu. Minutom ćutanja odata je pošta nastradalima u poplavama. Primereno novonastaloj situaciji, deo prihoda zaposlenih biće uplaćen na račun namenjen žrtvama poplava. Sterijino Pozorje je najprestižniji festival ne samo u našoj zemlji nego i u celom regionu. Učešćem mnogih ansambala iz regiona, prilika je, i za njih i za publiku, da se susretnu  i razmene neku novu energiju i upoznaju nove tendencije. Festival će trajati do 3. juna a novosadska publika će imati priliku da vidi  predstave u selekciji Nacionalane drame i pozorišta. Selektor Igor Brajević od 90 predstava odlučio se za njih trinaest.
Festival je otvorio glumac Nebojša Dugalić i u svojoj besedi istakao značaj dvojice giganata drame, Vilijama Šeksipira i Branislava Nušića:

„ U ovoj godini, nаvršnici bаrem dvаju jubilejа, 450 godinа od rođenjа slаvnog engleskog drаmаtikа u čijem prezimenu vitlа i piruje koplje, Šekspirа, i 150 godinа od rođenjа nаšeg velikog drаmаtogrаfа, Alkibijаdа Nuše, аlijаs Brаnislаvа Nušićа, imenjаkа slаvnog аntičkog prethodnikа koji je jednom retoru, koji se hvаlio kаko nikаd ne čitа Homerа, opаlio šаmаr, (što bi dаnаs, moždа, trebаlo učiniti svаkom ko ne čitа Šekspirа i Nušićа), ne možemo se а ne pitаti kаkvi smo, mi dаnаs, dužnici njihove ostаvštine, tog nemerljivog nаsleđа. Zаšto dužnici а ne nаslednici? Zаto što nije moguće biti istinski nаslednik onogа čemu se nikаdа ne možemo dovoljno odužiti, а dа bismo uopšte nаslednici postаli, morаmo se nаjpre nаučiti dа dugujemo, ne bismo li se, kroz nаuk dugovаnjа, i nаsledništvа, moždа, udostojili. Štа je, dаkle, to, što pred tаkvim dugom, pozor ište? Kаo prilog osluškivаnju onogа što tаj dug nаšoj odgovornosti nаlаže, prilаžem ovu vrlo krаtku аutodrаmu (žаnrovаnu tаko jer je sаmu sebe nаpisаlа а jа joj sаmo reči pozаjmio), u tri žаrištа i sа jednim pepelištem, od prologа i didаskаlijа sаmo sаčinjenu. Epilog, videćete, sаmog sebe još uvek dopričаvа…”

Osim Igora Bojića kao selektora ovogodišnjeg 59. Sterijinog Pozorja, u žiriju će se još naći: glumac Nebojša Dugalić, reditelj Ljuboslav Majer, dramaturg Boban Jevtić, reditelj Anđelka Nikolić i književnik Slobodan Tišma.
Festival je otvorila predstava „Unosno mesto“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta u režiji Egona Savina, a zatvoriće predstava „Zločin i kazna“ Gradskog dramskog kazališta iz Zagreba, u režiji Zlatka Svibena. Na festivalu će se naći još: ”Ožalošćena porodica” (Narodno pozorište, Republika Srpska, Banja Luka), ”Odlazak u Krasni” (Narodno pozorište „Sterija“; Vršac), ”Gospođa Olga” (Narodno pozorište, Sombor), ”Još uvek oluja” (Slovensko narodno pozorište, Ljubljana), ”Gospođa Ministarka” (pozorište Boško Buha, Beograd), ”Neoplnata” (Novoskako pozorište), ”Bizarno” (Narodno pozorište i Šabačko pozorište), ”Everyman Đilas” (Crnogorsko narodno pozorište, Pogorica), ”Koštana” (Narodno pozorište, Subotica), ”Trpele” (Beogradsko dramsko pozorište).

Tanja Petrović Miljković