Izložba na Novom Zelandu Živke Suvić Petrović

Izložba pod nazivom ”Rečnik zaboravljenih reči” biće zvanično otvorena u četvrtak u galeriji Umetničke škle u Danidinu  Art School Gallery Dunedin. Ovo je izložba našeg Intro-Artista Živke Suvić Petrović koja je sačinjena od tri grupe radova nastalih tokom njenog boravka na Novom Zelandu, u periodu od godinu dana. Svoje impresije povodom ove završne izložbe, prenela nam je u kratkom javnjanju sa Novog Zelanda, objasnivši nam koncept izložbe kroz svoje tri grupe radova.
Crtanje portreta: Ljudski lik mi je uvek bio interesantan, bez obzira koliko puta ga crtala. Većina likova koje sam nacrtala jesu u stvari lica mojih savremenika, čije sam likove nesvesno zabeležila, zapamtila i prenela na papir. Trudim se da pronađem ono što je zajedničko za sve ljude, ono što ih povezuje, ono što je ljudsko u ljudskim bićima. Lice dominira kompozicijom. Posteri i grafiti su mi uvek bili inspirativni, tako da uz upotrebu reči ,ponekada celih rečenica, kolaž i dekolaž tehnikom dobijam sliku, koristeći reči koje impliciraju zaboravljene vrednosti i koncepte.
Kutije: Danas je crtez fleksibilan i otvoren za eksperimentisanje. Kutije, asamblaži sa elementima crtanja i slikanja nastale su od nađenih, upotreblejnih predmeta. Svaki od asamblaža ima svoju istoriju i memoriju. Proces akumulacije u ovom radu je veoma bitan. Rad u određenom smislu, predstavlja očuvanje memorije sadržane u datim predmetima zabelešku akta.

Pejzaži: Lepota pejzaza Novog Zelanda je bez presedana. Za mene je doživljaj ovog pejzaža potpuno novo iskustvo, drugačije, egzotično, prvi put viđeno. Zemlja i Tihi okean su bili uvek deo identiteta Novog Zelanda. Serija malih crteža sadrži prenesene utiske koje sam stekla gledajuci obalu i lepotu okeana. Urađeni su u kombinovanoj tehnici uz korišćenje boje I snažnog ekspresivnog crteža.
”Čini se da je svuda oko nas crtež, od pejzaza do performansa i instalacija. Kroz akt crtanja mozete projektovati metafore, ideje, jezik, strukturu. Intimno, autentično, subjektivno, osećajno i narativno ctranje predstavlja globalni vizuelni jezik i može biti upotrebljeno kada verbalna komunikacija ne uspe”.
(Winter Roger, On Drawing, 2008.).

Ivana Mitrović Cvetanović