Vivijan Vestvud –Buntovnica sa razlogom

Vivijan Vetvud je bunotvnica. I to ne bi bilo tako čudno da se ne radi o ženi koja ima 73 godine. Njeno drugo  ime je „majka panka“, a svoje 73 godine nosi na  lak i poseban način. Njene ideje, projekti kao i modne revije uvek su privlačile pažnju svetskih medija, a ona, opet, uvek je imala šta da kaže, šta da pokaže i za šta da se bori. U martu 2014. obrijala je glavu u znak protesta zbog uništavanja planete Zemlje. Član je međunarodne ekološke organizacije Grinpis od 2012. godine. Zakleti je vegeterijanac i koristi svaku priliku kako bi propagirala svoj način života.

Vivijen Izabel Svajr rođena je Glosopu u Derbišeru 8.4. 1941. godine. Potiče iz skromne porodice, majka joj je bila krojačica, a otac obućar. Vrlo brzo je spoznala svoj osećaj za modu i anvangardnost pa je sa svega šesnaest godina upisala Umetnički koledž Heron. Međutim, njena buntovna priroda nije dugo izdržala pa je i ovaj koledž ubrzo napustila. Tražeći sebe, šesdesetih godina, ulazi u brak sa Derekom Džonom Vestvud, i u tom braku dobija sina. Baš onda kada su svi mislili da je to kraj njenog lutanja i bunta Vivijan ih demantuje odlukom da napusti i muža i sina i krene potpuno drugim putem. Počinje život inspirisan pankom pored Makaloma Meklarena, menadžera legendarnog pank benda „Seks pistolsa“. Sa njim počinje da živi život koji je oduvak sanjala. Zajedno otvaraju svoju prvu prodavnicu gde su se prvi put u izlozima našle majice ukrašene rajsfešlusima i zihernadlama… Ona je prva uvela Nju vejv i Pank u mejstrim i proglasila samoizražajnost i slobodu glavnim postulatima u modi. Već početkom osamdesestih razilazi se sa Meklarenom, ali  nastavlja svoj bunotvički put. Osamdesetih je inspirisana novim muzičkim pravcem, na čelu sa Boj Džordžom, i počinje da kreira ekstravagantne kostime koji naginju homoseksualizmu. Čitava njena karijera praćena je skandalima a njene izjave i britak jezik uvek su dizali prašinu. No, uprkos tome, Vivijan Vestvud 1992. godine prima odlikovanje u Bakingemskoj palati, mada je veliki deo svoje karijere provela boreći se, upravo, protiv establišmenta.
Vivijan Vetvud pomera granice – i danas, baš kao što je to radila krajem sedamdesetih, na početku svoje karijere. Polje njenog rada i interestovananja nije samo moda, svoj autoritet i ime, ona ulaže kako bi probudila svest čovečanstva i zaustavila uništavanje planete. Svi njeni napori poslednjih godina usmereni su u tom pravcu, a njeno ime postalo je sinonim za borbu protiv uništivača i zagađivača planete Zemlje.

Tanja Petrović Miljković