Dvadeset godina bez Kurta Kobejna – koncert i tribina

U okviru obeležavanja dvadeset godina od smrti Kurta Kobejna, najpoznatiji „Nirvana“ tribute bend „Smells like K. Spirit“ iz Švajcarske, nastupiće 10. aprila u Mikser Hausu. Dan ranije očekuje se tribina  “Dvadeset godina bez Kurta Kobejna” u 20 časova.
„Nirvana“ tribute bend će deo beogradskog koncerta posvetiti i legendarnom MTV Unplugged nastupu, pa će, pored standardnog koncerta, publika moći da uživa i u akustičnim izvedbama najvećih hitova grupe. Kao specijalni gost u akustičnim izvedbama priključiće im se beogradska čelistkinja Mima Vrbanić.U duhu obeležavanja dvadesetogodišnjice smrti frontmena „Nirvane“,9. aprila, biće održana tribina “Dvadeset godina bez Kurta Kobejna”. Na tribini će se pričati o ulasku Nirvane u R`N`R Hall Of Fame, koje je zakazano upravo na dan koncerta u Mikser hausu, kao i o uticaju ovog legendarnog sastava na druge bendove i muzičare. Na tribini će učestvovati urednik programa Doma omladine Dragan Ambrozić, Slobodan Nešović Loka iz izdavačke kuće “Mascom” i članovi švajcarskog sastava „Smells Like K. Spirit“. Koncert počinje u 21 čas.

2013. godine reditelj Bret Morgan najavio je dokumentarac o Kurtu Kobejnu i tom prilikom izjavio ‘’Kada razmišljate o Kobejnu, shvatite da je on bio kontradikcija samom sebi. Znao je da bude iskren i sentimentalan, ali isto toliko ironičan i sarkastičan. Takođe je bio i neverovatno smešan, pa je tako ideja filma da prikaže sve njegove vrline i mane’’.
Frontmena grupe Nirvana svet pamti kao jednog od najboljeg muzičara svih vremena, a u poslednjih dvadeset godina ugledni svetski časopisi svrstavali su ga među najbolje gitariste. Njegov rodni grad Abedin 2005. godine je na ulazu uz ime grada postavio i natpis Come As you are u znak sećanja na njega, a fanovi se uz reku Vishak svake godine okupljaju kako bi mu odali počast. 5. aprila 1994. izvršio je samoubistvo u svojoj kući u Sijetlu. Posle tačno 20 godina od tragične smrti muzičara, Kris Novoselić, koji je sa Kurtom osnovao “Nirvanu” 1988., progovorio je o svim detaljima iz njihovog života pa i o njegovoj smrti ”U to vreme se već bio udaljio od svih svojih veza, prijateljskih i ljubavnih. Ni sa kim nije posebno pričao. Odvezao sam ga na večeru, a to je na žalost rezultiralo kupovinom heroina. Dobro je rekao njegov diler. Kurt je hteo da umre. Kupio je preveliku količinu heroina i znao je šta radi” ispričao je Novoselić.
Mora se priznati da danas znamo mnogo nepotrebnih detalja iz njegovog života:
Još kao tinejdžer je pio i nije završio srednju školu.
U srednjoj školi, Kobejn je počeo da svira bubnjeve u školskom bendu.
Prve noći u kojoj je spavao sa Kortni Lav, na sebi je imao zebraste gaćice.
Kurt je u bendu važio za najsigurnijeg vozača. Iako je bio pod dejstvom opijata i alkohola, ipak je bio najsigurniji vozač. Članovi benda su o njemu pričali da vozi “kao stara gospođa”. Uvek je vozio isuviše sporo.
Omiljena Kobejnova hrana bile su makarone sa sirom.
Kada je imao 13 godina, sa drugarem iz škole, naleteo je na dečaka koji se obesio. Kurt je stajao i posmatrao taj viseći leš oko pola sata.
Jednom svom drugaru u školi rekao da će biti velika rok zvezda, da će se obogatiti i da će se na vrhuncu slave ubiti. Da će živeti život poput Džimija Hendriksa.
Imao je nežnu narav. Nikada nikome namerno nije pravio probleme.
Tokom 1993. policija je nekoliko puta posetila kuću Kobejnovih zbog navodnih dojava da Kurt ima pištolj, te zbog svađi između njega i Kortni.
Kako je Kobejn posthumno zaradio nekoliko stotina miliona dolara, brojni mediji ga svrstavaju i među najbogatije muzičare svih vremena. Većina autorskih prava pesama nirvane su njegova, a deo prava nasledila je njegova ćerka Franses Bin Kobejn.
Kortni je uticala na njega da se prijavi na kliniku za odvikavanje, što je on i učinio u Los Anđelesu. Ipak, otišao je par dana kasnije. Pronašli su ga mrtvog 8. aprila 1994. godine, tri dana nakon što se ubio.
Ostaje nam da pričekamo ovu novu tribinu “Dvadeset godina bez Kurta Kobejna” zakazanu za 9. aprila i na njoj možda upecamo neki bolji podatak…

Ksenija Milićević