Međunarodni uspeh domaće kompozitorke Marjane Mitrović-Stepanović

Hochschule für Musik Nürnberg, u saradnji sa izdavačem Furore Verlag i  Mariann Steegmann Foundation, objavio je rezultate međunarodnog takmičenja za žene kompozitore. Inspiracija ovog takmičenja je  G.Rossini i njegovo delo “Petite Messe Solonnelle”, te se i komponovala vokalno-instrumentalna kompozicija za kamerni hor, 2-4 solista, dva klavira i harmoniku u trajanju 15 – 20 minuta. Ono što je značajano za nas je da je domaća kompozitorka iz Niša Marjana Mitrović-Stepanović  za kompoziciju „JANJA“ osvojila treću nagradu na ovom takmičenju. U skladu sa protokolom konkursa, tokom ove godine studenti Hochschule für Musik Nürnberg  će  izvesti njeno delo i izdati ga na CD-u. Ova zanimljiva umetnica diplomirala je kompoziciju u klasi prof. Olivere Vojne Nešić, a njena umetnost je uglavnom bazirana na tonalnosti prožetoj folklornim elementima toplog melosa Balkana. Zanimalo nas je šta Marjani znači Ninberška nagrada.

Pre svega čestitam Vam na trećoj nagradi koju ste osvojili. Odmah mi se nameće pitanje da li je sem lične satisfakcije i novčane nagrade, ovo takmičenje donelo još nešto? Recite nam nešto i o nagrađenoj komcoziciji.
Marjana:
Hvala veliko. Da naravno donelo je sreću i potvrdu da je to što radim dobro, dalo mi izazov i podsticaj za nova istraživanja u muzici. Inače, vokalno-instrumentalna kompozicija  Janja je višestavačno delo 1. Stav „Janjin eho u planinama“ tekst Jovan S.Mitrović,  2. Stav „Janjin san“ , 3. Stav “Žalosna tkalja Janja” tekst Narodna pesma. Tema Janje je tragična sudbina srpske devojke koja je nakon rata ostala bez svojih najbližih. Njena nepokolebljivost i istrajnost oličenje su hrabre  žene, što mi je dalo motiv da  ovaj lik muzički predstavim. 


Vi ste član međunarodnog udruženja DONNE in MUSICA Fondacije “Adkins Chiti” Rim, žene su očigledno imale svoje razloge da se u i ovoj oblasti udruže. Znamo da su i danas žene u manjini u ovoj oblasti stvralaštva.
Jesu u manjini, ali nije baš kao kod vatrogasaca….dobro su organizovane. Fondacija  je uspela  da okupi i poveže žene kompozitore iz celog sveta, tako da nam je komunikacija i razmena iskustva olakšana i potpuno bez granica.

Ima li velikih razlika u umetničkom senzibilitetu između žena i muškaraca kompozitora?

Ako nekoga upitate da li je slušao delo za koje ne zna da li je  komponovao muškarac ili žena,  bilo bi jako teško pogoditi. Slično kao u bilo kojoj drugoj umetnosti ili kod frizera, kuvara, mislim da tu razlike ne postoje. Ima mnogo senzibilnih muških kompozitora isto koliko i “grubih” kompozitorki. 

Radite sa decom u tri  škole u Nišu, pedagoški rad je više no iscrpljujući, naročito danas. I u toj oblasti ste postigli značajne uspehe?

Meni je rad sa decom uživanje i izazov. Radim u dve osnovne i srednjoj muzičkoj školi u Nišu. Do sada sam sa dečijim ansamblima učestvovala na Republičkim takmičenjima u Vršcu, Zrenjaninu, Surčinu, sa kojih smo se u prethodnih 6 godina uvek vraćali  sa nekom nagradom ili  pohvalom za učešće. Pored toga učestvujemo na raznim kulturnim i humanitarnim manifestacijama u gradu i okolini. Sa koleginicom Ivkom Milutinović i učenicima  izveli smo  dečiju operu “Crvenkapa” domaćeg kompozitora Petra Jovanovića, te smo imali zapažena učešća na “Festivalu humora” u Lazarevcu i “Festivalu dečijeg pozorišta” u Kotoru. Nažalost iz finansijskih razloga nikako da otputujemo na neki festival u inostranstvo iako pozivi stalno pristižu. Decembra 2012.godine sam ušla u projekat SKC-a Niš,  “Vi(o)linski zvuci” – muzika niških kompozitora,  kada je moja kompozicija  za gudački orkestar “Lovers” uživo izvedena i snimljena  na CD.  

Imate li neku bazičnu inspiraciju kada komponujete?

Moja neiscrpna inspiracija je priroda i njene pojave koje se dešavaju nezavisno od svega ostalog što nas okružuje. Volim šumove vetra, huk reke, cvrkut ptica, zujanje insekata, kišu. Uzori u kompoziciji su mi Domeniko Skarlati , Moris  Ravel i Igor Stravinski. Veliku zahvalnost i znanje dugujem preminulom prof. Srdjanu Jaćimoviću.

Kakvi su Vaši planovi za budućnost?
S obzirom da se bavim otkrivanjem i razvojem muzikalnosti kod dece  moj stalni zadatak je da pratim i usmeravam talente u pravcu stručnog usavršavanja, tako i ja zrim kao muzički pedagog. A što se tiče komponovanja  nadam  se  da  ću  nastaviti istim entuzijazmom i svakako aplicirati za još neki nagradni konkurs.

Ivana. M.C