Šopen Fest od 27. februara do 2. marta

U četiri dana koliko će trajati drugi po redu internacionalni Šopen Fest, Beograđani će na nekoliko mesta u gradu moći da uživaju u manifestaciji posvećenoj Šopenovom opusu. Okosnica dešavanja je pijanističko takmičenje mladih umetnika iz Srbije, ali u cilju promocije klasične muzike čini se da će ove godine manifestacija biti ne samo takmičarskog već i edukativnog karaktera. Tako će na četiri mesta u gradu najmlađa publika moći da učestvuje na baletskim, muzičkim i fotografskim interaktivnim radionicama.

Direktorka manifestacije Milenija Reljić će nam približiti ovo dešavanje koje, kako je sama naglasila, jeste novo ruho nekadašnje Šopenijade.

Koja su to mesta u Beogradu na kojima ćemo od 27. Februara do 2. Marta moći da slušamo Šopena?

Milenija Reljić: Šopenove kompozicije ćemo čuti u izvođenju troje sajajnih pijanista na tri lokacije:  u četvrtak na svečanom otvaranju u Sali Skupštine grada  u 20 h, zatim u petak u Sali MŠ “Stanković”  (K.Miloša 1a) takođe u 20h, I na Kolarcu u nedelju, na svečanom zatvaranju u 20 h.

Takmičari su mladi pijanisti iz čitave Srbije i regiona, ovo je njihova prilika da pokažu svoju ”moguću” virtuoznost. Oni najbolji će nakon Beograda obići još nekoliko gradova u regionu. Ovo je svojevrsna promocija tih mladih talenata. Recite nam nešto o gostovanjima u unutrašnjosti?

Milenija Reljić: Posle Festivala, pobednike I nagrađene kandidate  Pijanističkog takmičenja  predstavljamo  na koncertima u okviru ciklusa “Odjeci Šopen Festa”. Naime, odmah u ponedeljak, mladi talenti nastupaju u Šapcu, a u utorak u Bijeljini. Slede koncerti po Srbiji I regionu, što je specifičnost Festivala -  tako zapravo Šopen Fest traje kontinuirano, tokom cele godine.

Gde se očekuju edukativne radionice za najmlađu publiku?

Milenija Reljić: Muzičke, plesne I fotografske radionice za decu će biti održane tokom sva četiri festivalska dana u ustanovama kulture Novobeogradska kulturna mreža, Palilula, Paroborod I Mikser haus.
Radionice su osmišljene za uzrast dece od 5 – 10 godina. Sa prevashodno obrazovnim ciljem, radionice se bave upoznavanjem mališana sa osnovnim muzičkim pojmovima, opažanjem i definisanjem zvukova, boja muzičkih instrumenata; otkrivanjem, prepoznavanjem i izražavanjem emocija kroz igru, koordinacijom pokreta, kontrolom motorike, memorijom tela, i  osnovama vizuelnog – fotografskog opažanja kao formama umetničkog izraza čovekovih najdubljih emotivnih stanja.

Očekuju se dva gostovanja iz inostranstva?

Milenija Reljić: Da, Festival će predstaviti priznatu švajcarsku pijanistkinju Aldonu Budrevi c – Jakobson na Svečanom otvaranju u Skupštini grada, I italijanskog pijanistu Đuzepe Andalora na završnici na Kolarcu.

Ivana Mitrović Cvetanović