Okej, nisam novinar

Na našoj medijskoj sceni malo je emisija dugog veka. Jedna se ipak izdvaja i gotovo da je možemo uvrstiti u srpske fenomene. Reč je o ”Utisku nedelje” čija je urednica i autorka dobila nagradu Udruženja novinara Srbije za rad u protekloj godini – zbog toga što “provokativno, polemično i zabavno tumači prilike u Srbiji”, tako bar žiri opisuje njen rad.
Dinamika ove emisije i posle dvadeset godina ne jenjava. Nikada dosadna, čak i uzbudljiva ova emisija izaziva, od kada se pojavila, oprečna mišljenja. Ljudi je vole ili ne. Bilo kako bilo, jedno je sigurno ”Utisak nedelje” nije emisija koju bi mogao bilo koji novinar da iznese. Zbog toga je i usledila nagrada urednici, koja u svom maniru zahvaljuje zbog nagrade: “Traje nezamislivo mnogo , ja govorim 20 godina , odnosno traje i duže , od 1991, to je ko zna matematiku još malo više od 20 . Koliko god to zvuči kao teška prozetina , ja mislim da će trajati dokle god neko bude hteo da je gleda”, “Dobar deo novinara meni deset godina uzima titulu novinara i na kraju sam se složila. I sad mogu da kažem – okej, nisam novinar. Ali nisam ni politički establišment”.

Šta je ono što je čini posebnom? Češljanje medijske scene, interesantan izbor sa te scene i posebno duhoviti naslovi utisaka. Famozna rečenica ”Doviđenja prijatno”, na našem TV prostoru ima drugo značenje, jer je Ona korisiti za cenzuru gledalaca uključenih u emisiju.
Ako na to dodamo nepatetiku, ponekad drskost i žargon, dobićemo nikog drugog do glumicu Olju Bećković. Ko nije čuo za nju u ovoj zemlji, živi na drugoj planeti. Ovo poslednje nije sarkazam, potpuna je istina.

Ksenija