Goran Gocić – “TAI” je izbor


O nagradama u kulturi, lošim izborima i uplivu interesa, svakodnevno, i dugi niz godina se govori. Hiljade i milioni izrečenih reči na tu temu istrošili su i nas (kao publiku) i one koji ih izgovaraju. I sve  se to  zaboravi, gurne u stranu kada prava ličnost dobije nagradu. Ovogodišnja NIN-ova nagrada pripala je piscu  Goranu Gociću. Predsednik žirija Vasa Pavković na samoj dodeli , rekao je:

“Spoj egzotične intimne priče i univerzalnog pogleda na ljudsku egzistenciju i njene izazove tematizovan je u nagrađenom romanu na tragu najboljih primeraka iz svetske književnosti. Roman Gorana Gocića zasnovan je na dubinskom popkulturnom iskustvu modernog doba i predstavlja koliko neočekivano toliko i dragocen doprinos savremenom srpskom romanu.”

Oni koji su požurili da nabave primerak ove knjige, suočili su se (čitajući je) sa iznenađujućom poetikom kojom roman odiše, sa dirljivom iskrenošću glavnog junaka (koji ne štedi ni sebe ni čitav kulturni milje iz koga dolazi) takođe, suočili su se sa činjenicom da nam  Zapadna kultura nudi svojevrsan kulturološki autizam. Prolazeći zajedno sa glavnim junakom sve njegove uspone i padove, kao i njegovu ljubav prema ženi koja postaje i njegova inspiracija i najveća muka, i osoba koju on želi da spasi ali i njegov spasitelj, na kraju romana i glavni junak i čitalac  dolaze do tako željene katarze. Pronalaženje smisla tamo gde ga najmanje očekujemo i nalažanje spasenja na mestu (na Tajlandu) koje nam ni po čemu ne može biti blisko, daju čitavoj priči  osvežavajuću notu – prijatnog i neočekivanog. Svako ko je rođen 60-ih može se pronaći u ovom romanu. Generacija šesdesetih je generacija otpisanih, opremljena suvišnim znanjima koja su za 21-vek neupotrebljiva, i samim tim, logično zbunjena i zapitana nad sopstvenim smislom. Za generaciju rođenih šesdesetih ali i za sve  koji ne pristaju da budu puki  konzumenti  roman “Tai” ohrabruje jer nudi drugačiju, a tako potrebnu – perspektivu.

Primajući NIN-ovu nagradu pisac Goran Gocić je rekao:
”Podvlačim i zamišljeno podebljavam crtu ispod svojih izbora i odluka, svojih prihoda i rashoda, svojih ostvarenih i neostvarenih planova, svojih obećanja i mogućnosti, svoje biografije koju sam rešio da nastavim u svojoj zemlji – tamo gde je uvek najlakše i najteže, gde o svemu gajite najintezivnija osećanja  i najisključivije stavove. Opet prepoznajem svoj grad pun poznatih lica koja su se vremenom privikla na mene, ženu koju volim, dete koje je stasalo lepo i pametno, iako još nema diplome prestižnih škola, porodica na okupu, konačno, ovo priznanje u ruci. Danas, sada, ovog trenutka, siguran sam da čovek treba da bude istrajan u svojim opredeljenjima i da sam 2001. godine doneo ispravnu odluku.”

Goran Gocić rođen je u Užicu 1962. godine. Diplomirao je angilistiku na Filološkom fakultetu u Beogradu, a magistrirao medije i komunikacije u Londonu. Dugi niz godina polje njegovog rada bili su mediji i masovna kultura. Radio je kao novinar i urednik u tridesetak medijskih kuća (NIN, Dnevni telegraf, Borba, Politika, RTS, Bi-Bi-Si, Channel 4…). Dobitnik je više nagrada za svoje eseje. Objavio je studije: Endi Vorhol i strategije popa (1997/2012) i Emir Kusturica:Kult margine (2001/2006). Autor je dugometražnih dokumentarnih filmova Bloody Foreigners (2000) i Balkanski dnevnik: Bugarska (2010). Njegov prvi roman “Tai” (što bi u prevodu značio – sloboda), osim Nin-ove nagrade dobio je i Nagradu Miloš Crnjanski za 2011/2013. godinu.

Tanja Petrović Miljković