Dopis grupe umetnika upućen Ministarstvu kulture, gradonačelniku Novog Sada, KC Novog Sada i medijima

Grupa od 17 umetnika odlučila je da odustane od izlaganja svojih radova u galerijama Kulturnog centra Novi Sad (KCNS) u znak protesta zbog izlagačke politike aktuelnog direktora te institucije Andreja Fajgelja. U dopisu Ministarstvu kulture Srbije, umetnici su naveli :

Dopis grupe umetnika upućen Ministarstvu kulture i informisanja Republike Srbije, gradonačelniku Novog Sada, Kulturnom centru Novog Sada i medijima
Umetnici: Peđa Šiđanin i Maja Budžarov (MP art), Goran Despotovski, Danilo Vuksanović, Milica Milićević i Milan Bosnić (diSTRUKTURA), Korina Gubik, Mladen Vračarić, Ana Milosavljević, Marija Labudović i Ivana Bugarinović, Nađa Jovanović, Janoš Tarko, Vukica Vukas, Slađana Đukanović, Dragan Vojvodić, Ana Vujović kojima je, po odluci Stručnog saveta Kulturnog centra Novog Sada, dodeljen termin za izlaganje u 2014. godini obaveštava javnost o odluci da odustaju od realizacije planiranih izložbi u dodeljenim terminima, kao vid protesta zbog uređivačke i izlagačke politike koju sprovodi Andrej Fajgelj, aktuelni direktor KC-a Novi Sad.

Iako su navedene odluke donešene individualno, artikulišemo ih kao zajedničku jer su naši razlozi istovetni. Ugovor (sa nizom problematičnih zahteva i klauzula) koji je od strane Kulturnog centra ovih dana poslat autorima čije su izložbe planirane tokom 2014. godine, ukazuje na i dalje postojeći problem odnosa samog rukovodstva i Andrej Fajgelja prema kulturnim stvaraocima. U skladu sa tim, ukoliko se do našeg termina ne dese ključne promene, kao što su smena gospodina Fajgelja sa mesta direktora Kulturnog centra, i u potpunosti vraćanje slobode umetničkog izražavanja, odbijamo da svoje projekte realizujemo u galerijskim prostorima Kulturnog Centra.

Smatramo da je ponašanjem gospodina Fajgelja, Redakciji likovnog programa Kulturnog centra sa kojim su umetnici decenijama unazad sarađivali na obostrano zadovoljstvo, nanet direktan udarac i pripisana negativna reputacija, te da ćemo svoje obaveze prema Kulturnom centru u smislu realizacije selektovanih izložbi u potpunosti ispuniti tek kada se za to steknu neophodni profesionalni uslovi. Ovo nije bojkot institucije Kulturnog centra Novog Sada, niti njene Likovne redakcije, već želja za ukazivanjem na problem – našu kulturu ne mogu i ne smeju voditi nekompetentni ljudi.

Naime, javnost je već detaljno upoznata i reagovala na skandal izazvan odlukom direktora KC-a kada je cenzurisan rad studentkinje Danijele Tasić, čime je narušen koncept izložbe projekta Masteri, Akademije umetnosti Novi Sad. No i pre toga pojedinim autorima su oduzeti već dodeljeni termini da bi u istim tim terminima prostor izdavan grupama koje ne pripadaju kategoriji likovnih stvaralaca, niti su njihovi projekti bili odobreni odlukama Saveta KC-a.

Autori koji su zbog odluka direktora Kulturnog centra do sada odustali od izlaganja u prostoru Kulturnog centra Novog Sada su: Projekat Masteri, Akademija umetnosti Novi Sad (povlačenje radova i otkazana izložba usled cenzurisanja rada studentkinje Danijele Tasić), Dušan Vuletić (povlači izložbu iz Malog likovnog salona KC-a Novog Sada), Borislav Šuput (povlači izložbu iz Likovnog salona KC-a Novog Sada), Zoran Todović i Vana Urošević (odustali od izložbe u KC-u Novog Sada), Nina Todorović i Svetlana Volić (odustali od izložbe u KC-u Novog Sada), Dan Palade, umetnik iz Temišvara, Rumunija (odustao od izložbe u KC-u Novog Sada), Festival Slobodna zona (otkazan festival u KC-u Novog Sada), Shortz festival (odlaganje prezentacije) i mnogi drugi.

U Novom Sadu,
12. januara 2014.

Sara Val