Predstava ”Rušenje Ajfelove kule” u CZKD-u

Fotografija: CZKD

Sinoć, 13. decembra u CZKD-u – nam je četvoročlana glumačka ekipa (Shengil Ismaili, Adrian Morina, Ernest Malazogu i Armend Ismajli) beskompromisno održala jednoipočasovnu lekciju kako je, zapravo, moguće odigrati ulogu bez zadrške, rušeći sve barijere. Profesionalizam, ali i odgovornost, pomogli su prištinskim glumcima da predstavu pod nazivom ”Rušenje Ajfelove kule” dovedu do velikog naboja, bar u očima publike. Višeslojni tekst  Jetona Neziraja, režija Blerte Neziraj, kostimi Marije Papučevske, koreografija Violete VitanoveStanislava Genadieva doneli su nam jedno viđenje modernog teatra u najboljem svetlu.

Fotografija: CZKD

Deset različitih likova koje tumači četvoro glumaca su kroz ‘’tragikomediju koja se odnosi na verski fundamentalizam, terorizam i njegove posledice u globalizovanom svetu, kroz nekoliko priča’’, stvorilii predstavu koja je za primer svima koji su ‘’izgubljeni’’ u modernom teatarskom izražaju. Izrađena u koprodukciji Ćendra Multimedije, u saradnji sa Centrom za kulturnu dekontaminaciju, Pushkunst/Nezavisnom platformom umetnosti iz Milana i Collapse-a iz Liona, ima neobičnu dinamiku i koncept pun iznenađenja: ‘’Scenario, to jest glavni događaji, razvijaju se kroz dve paralele, gde sa jedne strane, postoji pozorišni ritual glumačke-igre, uključujući igranje uloga verskih obreda, a sa druge strane, ima igre senki – koje pokazuju uticaj i ulogu religije u društvu’’ Blerte Neziraj.

Fotografija: CZKD

Premijera ove predstave bila je 2011. godine u Sarajevu, iste godine putovala je u Njujork gde je postala deo projekta “9/11 Performance Project’’,  30. novembra ove godine gostovala u Uroševcu, 6. i 7. decembra u Narodnom pozorištu Tirane i evo sinoć u CZKD-u. Centar za kulturnu dekontaminaciju je i ovoga puta bio dobar domaćin nastavljajući jedan proces kulturnog povezivanja koji je davno započet.

Ivana Mitrović Cvetanović

Fotografija: CZKD