David Bowie ”The Next Day”

“Radio tišina poslednjih godina prekinuta je brojnim spekulacijama, nagađanjima, glasinama. Novi album… Ko bi ikada pomislio, ko bi ikada sanjao! Na kraju je Dejvid ipak umetnik koji piše i izvodi ono što on želi i kada on to poželi. Govori onda kada ima šta da kaže nasuprot tome kada ima šta da proda. Danas on definitivno ima šta da kaže.”

U martu je, dakle, objavljen “The Next Day”, prvo Bouvijevo izdanje od albuma “Reality” iz 2003. Nakon desetogodišnje pauze uveo nas je u novi album singlom ”Where Are We Now?” koji, kako kažu najbliži saradnici, nije najreprezentativniji primerak sa albuma. Pesma govori o vremenu koje je proveo u Berlinu. Spominjući u pesmi znamenitosti ovog grada i sam spot prikazuje mesta u Berlinu koja su najviše uticala na njega dok je tamo živeo sredinom sedamdesetih, kada je i snimio legendarne albume “Low” i “Heroes”. Pomalo bizarni spot je režirao Tony Oursle.

Prenosimo reči producenta novog albuma, Tonija Viskontija ( Tony Visconti ): “Pesma ‘Where Are We Now?’ odražava Dejvida u velikoj meri. Po meni je dosta melanholična. Ostale pesme su rokerskije, znatno su brže. Ne mogu da kažem da se nisam pitao zašto je Dejvid najpre objavio ovu lepu, ali veoma sporu baladu? Savetovao sam ga da izađe sa nečim jačim. Međutim, on je gospodar svog života, tako da smatram da sve to radi veoma promišljeno. Sledeće što ćete čuti od njega biće potpuno drugačije od ove prve numere”.

Da je Bouvi u komercijalnom smislu ispravno procenio koja pesma treba da bude prvi singl potvrđuje to što je već na dan kada je objavljen, ovaj singl izbio na vrh najprodavanijih pesama preko iTunesa u januaru. Međutim sama prodaja danas naravno ne znači mnogo za ozbiljnog slušaoca.

Od ovog povratničkog albuma se mnogo očekuje, trenutno je najveći favorit za osvajanje ovogodišnje Mercury nagrade koja se jednom godišnje dodeljuje za najbolji britanski album.

Novi album treba svakako preslušati. Očigledno je da ga je kako publika tako i kritika dočekala sa odličnim reakcijama. Šta ja mislim? Jedno je sigurno, vratio se rok zvuku, i na drugom singlu ”The Stars” se već mogu čuti gitare koje režu uz jedva čujni saksofon, kao nekad kad nas je ”zvao da igramo”. Pravi fanovi (u koje i sam spadam) će se tom zvuku sigurno obradovati nasuprot fazi sa elektronskim ritmovima.

Što se tiče tekstova, veliki megacar popularne muzike kao da želi da podeli sa nama svoju svest o smrti koja vreba i sveprisutnom nasilju (mentalnom i fizičkom). Album sigurno nije veseo, ali za mene i sama boja glasa i specifično izgovaranje svake reči i dalje nosi neki inteligentan optimizam i glas razuma u haosu koji nas okružuje.
Omot albuma je koncetpualno delo po sebi, osvrt na sopstvenu karijeru i jedno od najuticajnih izdanja u istorji roka ”Heroes”, sa porukom kuda dalje – valjda u sledeći dan. Za one neupućene, istoimena pesma je sigurno jedna o najlepših ljubavnih pesama ikad (nisam baš objektivan).

Uz rizik da zvučimo kao kliše, neki ljudi su jednosatvno cool i imaju šta ta kažu bez obzira što sviraju već duže od četiri decenije.

Nigele