Zoran Janković – projekti koji su obeležili vreme

Zoran Janković i Darko Bajić

Od 2005. godine kada je Košutnjak film osnovan Zoran Janković i njegova produkcijska kuća rade vredno i predano.
Potrajalo bi nabrajanje svih projekata, zato ćemo pomenuti  neke koji su obeležili prethodnu deceniju kao što su Bela lađa, Ranjeni orao i Moj rođak sa sela.
Neke od serija, pre svega, one koje su rađene u saradnji sa Sinišom Pavićem svojevrsni su portret vremena u kome živimo, serije koje potpisuje Zdravko Šotra govore o jednoj lepoj građanskoj Srbiji na koju smo, nažalost, zaboravili.

U prvom dokumentarnom filmu Gde cveta limun žut o golgoti Srbije uspelo je da se progovori na način dostojan palih junaka, i tu je emitovano jedno od najboljih kazivanja pesme Milutina Bojica “Plava grobnica”  u izvođenju Dragana Gage Nikolića. Ta dobra mera i patriotski pravac koji je određen jeste lična karta ove produkcijske kuće, i to je prepoznato od publike.
Povod za intervju sa g. Jankovićem su novi projekti. Zato nam je bilo zadovoljstvo da razgovaramo sa g. Jankovićem i najavimo nove serije, kao i, nastavak serije Junaci našeg doba koja je već osvojila publiku.

Zoran Janković

G. Jankoviću, Vaš prvi projekat je bio dokumentarno igrani film Gde cveta limun žut (u režiji Zdravka Šotre) sa tim filmom ste odredili pravac svog rada, a to je, odluka da se o burnoj istoriji ovog naroda progovori i da joj se da zasluženo mesto. Na koji projekat ste posebno ponosni?

Zoran Janković: Film Gde cveta limun žut je meni lično posebno drag, ne samo zbog toga što je prvi projekat Košutnjak filma, već zbog toga što smo uradili jedan, ozbiljan, video zapis koji će buduće generacije gledati.
Posle tog filma odlučio sam da snimim još dva i to Kneževina, Srbija i Kraljevina Srbija. Po završetku snimanja napravio sam paket trilogiju te je Košutnjak film poslao na adrese oko 2 700 školskih ustanova u Srbiji. Danas naša deca u svim školama u Srbiji kad se obrađuju teme iz tog perioda obavezno gledaju te filmove.

Zoran Janković i Sloboda Micalović

Osim   naklonosti istorijskim temama, uspeli ste da date  preko svojih serija precizan portret vremena u kome živimo i da stvorite junake ili anti – junake (kao što su Šojić i Dragče) sa kojima se gledalište identifikuje.
Nova serija koja je počela da osvaja publiku Junaci našeg doba pretenduje da dostigne tu popularnost koju su imale Vaše najgledanije serije: Bela lađa i Moj rođak sa sela. Kada očekujete nastavak sledeće sezone?

Siniša Pavić je, svakako, naš najveći Tv autor od kad se snimaju Tv serije. Imao sam čast da sa njim, u zadnjih 25 godina, radim sve što je napisao. To su projekti koji su obeležili vreme i svaka repriza je rado gledana, naime, reprize Sinišinih serija gledanije su od mnogih premijernih, drugih autora. To je, između ostalog, i zbog toga što je Pavić, preko svojih junaka, našao put do gledalaca koji su gledajući serije zavoleli te junake i identifikovali se sa njima prepoznajući ih u realnom životu.
Siniša upravo piše nastavka serije
Junaci našeg doba,plan je da od avgusta krenemo u realizaciju drugog ciklusa.
Osim Pavića dosta sam radio i sa Zdravkom Šotrom, koji je isto tako jedan od naših najuspešnijih Tv reditelja.
Serija Ranjeni orao je prva na listi najgledanijih od kad se rade merenja gledanosti u zadnjih 20 godina.
Inače zanimljiv podatak je da na toj listi, koja obuhvata sve tv programe, sportske, igrane serije, filmove, na prvih pet mesta su Tv serije. Redosled je sledeći 1. Ranjeni orao 2 .Selo gori a baba se češlja 3. Moj rođak sa sela 4. Greh njene majke 5. Bela lađa.
Osim serije “selo gori” sve projekte je uradio Košutnjak film. Jako sam ponosan na ovakav rezultat.

Ova godina je počela vrlo radno za Vas i za Vašu producentsku kuću, međutim, sve je na izvesno vreme moralo da stane… šta se dešava sa novim projektom i sitkomom Slučaj porodice Bošković?

U pregovorima smo sa RTS – om oko emitovanja serije. Plan je da sitkom počne da se prikazuje u septembru mesecu a od jula kreće nastavak snimanja.
Ovaj projekat rade mladi autori i veliko mi je zadovoljstvo jer smo počeli saradnju sa vrlo talentovanim i vrednim mladim saradnicima.
Još jedna priča, ovoga puta  o profesoru Miškoviću Beležnica profesora Miškovića je u planu za ovu godinu, kao i serija o Svetozaru Miletiću, dokle se stiglo u radu i kada se očekuju premijere?

Beležnicu smo počeli i zaustavili zbog vanredne situacije izazvane virusom kovid 19. Upravo ovih dana krećemo nastavak priprema a snimanje će početi krajem juna i trajaće 12 nedelja.
Očekujemo emitovanje serije u jesen ove godine.

Iako ste prepoznatljivi po serijama, radite uporedo i dva istorijska filma: Princ Rastko Srpski i Zlatno doba Srpskog Mančestera.
Koliko je meni poznato film Zlatno doba Srpskog Mančestera je završen… ali kako je sve neizvesno u ovom trenutku koje su mogućnosti i kada se može očekivati otvaranje bioskopskih sala?

Ne bih o ovim projektima pričao jer jedan stoji i čeka realizaciju a za drugi još nismo dogovorili saradnju.
Bolje je da pomenemo film Darka Bajića Ime naroda po scenariju Milovana Vitezovića koji je upravo ovih dana pri završetku obrade. Plan je da se film prikaze u bioskopima na jesen a u toku leta će ići na festivale u Srbiji.
Podatke o filmu imate na našem sajtu…

Tanja Petrović Miljković