Bojan JevtićSa koleginicom Anom Cakić trenutno izlažete svoje radove u Kući Đure Jakšića. Dve postavke na jednom mestu pod nazivom San o ljubavi Ane Cakić i Skrivena lepota duše Bojana Jevtića otvorene su za ljubitelje umetnosti do kraja meseca. Ovo je Vaše prvo izlaganje u zemlji, evo prilike da zainteresujemo naše čitaoce za Vaš rad i pozovemo ih da je pogledaju.
Uslovi su u mnogome izmenjeni zbog novonastale situacije pa je i otvaranje izgledalo nešto drugačije. Koliko radova je izloženo i kako biste opisali izložbu budućim posetiocima?

Da, Anini i moji radovi se trenutno izlažu u Kući Đure Jakšića i biće dostupni ljubiteljima umetnosti  do kraja maja meseca. Ana je sjajan umetnik i prijatelj i na njenu inicijativu smo odlučili da održimo izložbu u srcu Skadarlije, u Kući, koja nosi ime jedne od najznačajnijih ličnosti  srpskog slikarstva i književnosti. Okolnosti  novonastale pandemijske situacije nas dodatno podstiču  da posetiocima ponudimo virus umetnosti, snova o ljubavi, skrivene lepote duše.
Za početak bih Vas zamolila da nam objasnite digitalnu tehniku kojom intervenišete na fotografijama, pri tom ne mislim na njene detalje već na Vašu odluku da se njome koristite. Ovakva tehnika je bezmalo hit u svetu a mi malo toga znamo o njoj.

Ne postoji  razlog  zašto se umetnik  opredelio za četkicu, glinu, staklo, plastiku…  Četkica, kamen, glina ili digitalna tehnika je  izabrala umetnika a ne on nju. To je moj  instrument, tehnika  kojom pokušavam da zaintrigiram posmatrača  i pružim mu novu percepciju stvarnosti.

Da li Vam se čini da ova tehnika može da nadomesti slikarev doživljaj procesa stvaranja?Kako vidite danas umetnost, koja je njena putanja? Kako egzistencijalno opstati u njoj ili sa njom? Pitam Vas za puteve prodaje slika, recite nam nešto o sajtovima putem kojih je to moguće i kako oni funkcionišu iz Vaše perspektive – praktična preporuka će dobro doći mladim umetnicima. Za Vas se može reći da imate zapaženu karijeru, zbog toga je ovo pitanje nužno postaviti Vam, citiraću:
‘’Njegova umetnost predstavljena je na koricama knjiga in a omotima CD-a unutar brojnih publikacija poput Merkura koji je službeni magazin Departmana za poslovne studije Univerziteta u Upsala u Švedskoj kao i kataloga Saatchi Art Fall 2016. Takođe su ga tražili kustosi javnih kolekcija i privatni kolekcionari širom sveta, prepoznajući ga posebno po složenim portretima žena u raznim okruženjima…
Bojan Jevtić je zvezda likovnog portala Saatchi Art i drugih online galerija..’’

Citat koji ste naveli je deo  iz štampane knjige „Masters of Contemporary Fine Art“, autora Pedro Boaventura, gde se pored radova ostalih umetnika našlo i deset mojih radova. Čežnja  umetnika je da posmatraču kroz svoje radove, iznova i iznova otkriva nove planete u ovom ili čak u nekom drugom planetarnom sistemu. Zvuči teško iako je  nekad sasvim lako, a ponekad i umetnik mora da promeni  teleskop. Egzistencijalno…Umetnost je istovremeno i potcenjena i precenjena. Srećemo različite primere. U svakom slučaju, treba širiti vidike. Osim saradnje sa galerijama što kod nas što u svetu,  postoje i vrlo prestižni i izuzetno. popularni sajtovi na kojima je moguće i uspešno prodavati umetničke radove i na kojima izlažu i najpoznatiji svetski umetnici. Neke od njih toplo preporučujem: Saatchi Art, Artfinder, Artmajeur..

Inspiracija su Vam uglavnom ženski portreti – moje viđenje gotovog proizvoda, ili njihova transformacija na platnu uz pomoć specijalnih efekata, je sinteza fikcije i realnog. Ženski portreti su puni duhovne energije, kompoziciona struktura je mistična i meni ne preostaje ništa drugo sem da Vas pitam da li je i za Vas žena večita inspiracija ili je prosto najzgodnije oblikovati njenu lepotu u zamišljenom pravcu?
Portreti žena su se nametnuli sami da ponesu  skrivenu poruku, najlepše im stoji.
Za kraj, mislim da bi dobro došla Vaša preporuka mladim umetnicima. Hvala Vam na razgovoru.

Biti dosledan sebi, razvijati svoje ideje, uživati u procesu stvaranja umetničkog rada, igrati se pritom, probuditi dete u sebi. Sve ostalo će doći samo po sebi.

Ivana Mitrović Cvetanović