Predstava ”Brak za ručak, ručak za seks”

Predstava ’’Brak za ručak, ručak za seks’’ sinoć izvedena u ’’Akademiji 28’’ – koja je i najbolje mesto za interpretiranje ovakvog naziva, pre svega zavređuje kratak osvrt s moje strane zbog predrasude kojom sam, vođena nazivom, otišla da je pogledam.
Nadajući se lakom i opuštajućem sadržaju, ponešena i najavom za predstavu – koja je uglavnom bila vezana za floskule tipa ’’urnebesna komedija’’, potpuno sam bila iznenađena krajnjim ishodom.
Ovo u biti svakako nije urnebesno komično stanje na sceni, jer je egzistencijalna tematika u zaleđini, što se tiče gledaoca poput mene, preovladala.
Samo je jezik kojom je obrađena tema bio takav:  smešan, šarmantan, zabavan i hajde – urnebesno komičan.
Međutim, podsećanje na egzistencijalni vrisak, velikog broja visokoobrazovanih ljudi bez posla u struci, u ovoj predstavi jeste lajt motiv koji samo prividno zavodi smehom i lakim narativom.
Dakle egzistencijalna teskoba nije obrađena adekvatnim jezikom ali je prisutna u svojoj najjasnijoj punoći.
Arheolog Nataša nam, naime, predstavlja, tokom predstave, svoja životna iskopavanja tražeći način da preživi u zajednici.
Ona, zapravo, sve vreme predstave, kopa po egzistencijalnim idejama da bi opstala. Umesto arheoloških iskopina, ona nas nabrajajući ideju za idejom vodi kroz dijapazon najrazličitijih rešenja koja zajednički opisuju njeno stanje pred životno pucanje.
Ova predstava je, uistinu, dobar primer spajanja nespojivog. Sa jedne strane je egzistencijalna patnja a sa druge lakoća jezika praćena komičnim životnim luzerima u likovima Marka i Ivane.

U potpuno iščašenom vremenu u kome živimo, bez vrednosnih sudova i pravičnih normi moj predlog je da ovoj predstavi pružite šansu jer će vas za vreme trajanja njen posve običan jezik zabaviti, ali ono što ćete kasnije o njenoj temi percipirati je već na vama.
Ona vam svakako pruža mogućnost prepoznavanja stanja stvari u kome živimo i to joj daje atribut angažovane predstave. Kažem na vama je da se zabavite ali i promišljate njenu temu duboko istinitu i nažalost sveprisutnu.

Moje pohvale odličnoj glumačkoj trojci  (pre svega Tijani Janković,  potom Ivanu Ivanovu i Marti Milosavljević)
Moje pohvale  i za nenametljivu karakterizaciju likova, minimalistički pristup scenografiji, reditelju Stanku Holceru i ideji da se nespojivo uvek može da spoji veoma uspešno.

Akademija 28 ''Brak za ručak, ručak za seks''

Ivana Mitrović Cvetanović