DRINSKA REGATA – SRPSKI BREND

Direktorka Turističke organizacije Ljubovije Slađana Grujičić

Pre osamnaset godina, neki entuizijasti su se spustili niz Drinu. Shvativši da je to osećaj koji je neponovljiv i jedinstven pozvali su i svoje prijatelje da sa njima to podele. I tako je nastao, spontano, srpski brend – Drinska regata. Čista i brza Drina, čudljiva i lepa ponudila je svima koji su joj se približili nezaboravni osećaj. Zato su ljudi iz Ljubovije učinili sve da se ovaj događaj sačuva, proširi i da mu se da zasluženo  mesto na turističkoj mapi Srbije. Razgovarali smo sa direktorkom „Drinske regate“, Slađanom  Grujičić koji su planovi, ali  i šta očekuje učesnike regate, kao i sve one koji posete ovog leta Ljuboviju i reku Drinu.

Drinska regata, nastala spontano, neplanski, a ipak prerasla u srpski brend. Dovoljno je reći njeno ime i svi već znaju da je to dogođaj koji se pamti već godinama. Svež i netaknut kao i reka Drina. Moje pitanje je kako ga očuvati da se ne iskvari, baš kao i reku Drinu?
Direktorka Turističke organizacije Ljubovije Slađana Grujičić:
Već 18.godinu za redom uspevamo da očuvamo ovaj događaj, koji promoviše zdrav način života, povratak prirodi i akcenat stavlja na sportsko-rekreativni turizam na Drini. Klimatske promene na planeti su alarm da se vraćamo prirodi i da poštujemo njene zakonitosti i ćudi. Tako se i mi trudimo da okupimo ljubitelje prirode, reke, splavarenja, da uživaju u najdužoj regati na Balkanu, a da je posle spusta ostavimo čistu i ne zagađenu. Učesnici na startu od organizatora dobijaju vreće za odlaganje otpada koje predaju na cilju na obeležena mesta. Trudimo se da podižemo ekološku svest nacije i da čuvamo ono što su nam preci ostavili, kako bismo imali šta da ostavimo pokolenjima koja dolaze. Epitet najčistije evropske reke je ponos za našu Drinu, ali i obaveza za nas da damo sve od sebe da tako i u buduće ostane.

Počinje 30.juna i traje do 14.jula. Koliko gostiju očekujete? Ko sve dolazi na regatu, i naravno, ko brine o bezbednosti učesnika?
Drinsku regatu čine „Dani drinske regate 2018.“, koji počinju 30.juna turnirima u malom fudbalu, basketu, stonom tenisu, šahu i trci rafting čamaca, turniri se završavaju 13.jula, zatim koncerti 13.jula Goca Tržan a 14.jula po okončanju plovidbe nastupiće Saša Matić. Okosnica dešavanja-sam spust je 14.jula. Očekujemo preko 1000 plovila sa oko 10 000 učesnika na vodi. Mnogo turista i posetilaca iz čitavog sveta. Regata je manifestacija koja briše granice i stvara mostove koji grade nova prijateljstva među ljudima. Zastave mnogih država viore se na plovilima. Dolaze nam učesnici iz svih bivših jugoslovenskih republika, čitave Evrope, dalekog istoka,Kine, Japana, Saudijske Arabije…

Za bezbednost učesnika brinu „Spasioci na vodi Srbije“ sa svojim spasilačkim i ronilačkim timovima, lekarke ekipe na vodi-prate ih kopnena sanitetska vozila sa lekarskim ekipama, policijske službe, redari… Za bezbednosi posetilaca na koncertima zadužena je ovlašćena agencija za pružanje usluga obezbeđenja i redarska služba. Bezbednost učesnika plovidbe i posetilaca manifestacije je na najvišem nivou.

Kao direktor ovog događaja, recite nam kakava su vaša očekivanja, ali i koji su Vam planovi, da se čitav događaj prošiti i bude ne samo na nivu države, nego i regionu i inostranstva prepoznat? Očekujemo veliki broj učesnika iz posetiaca iz zemlje i inostranstva. Planiramo iz godine u godinu da nastavimo da dograđujemo program manifestacije, obogađujemo sadržaje, popravljamo i gradimo turističku infrastrukturu i da nastavimo već započetu promociju turističke ponude u inostranstvu.

Verujem da su učesnici regate njeni najveći promoteri, svi koji su jednom bili vraćaju se ponovo. Šta možete da kažete ljudima koji nisu još doživeli čari regate? Šta mogu da očekuju?
Dobar provod, srdačan doček, ljubazne ugostitelje, domaćine i sugrađane koji su svi u službi regate i da gostima boravak učine prijatnijim. Drinska regata u Ljuboviji je jedan veliki karneval na vodi koji prate plutajući trubački orkestri. Odmor je na pola puta uz vojnički pasulj u Trešnjici. Svi koji dolaze mogu da očekuju nezaboravno druženje, uživanje u plovidbi i izuzetnoj prirodi. Ko jednom zaplovi Drinom vraća joj se iznova i iznova. Napomena: sve o regati možete pogledati na našem sajtu www.tolj.rs

Tanja Petrović Miljković