”Specijalno vaspitanje” Gorana Markovića u digitalnoj verziji

Digitalno restaurisana kopija filma Gorana MarkovićaSpecijalno vaspitanje” premijerno je prikazana 21. marta u Jugoslovenskoj kinoteci, u prisustvu autora i dela ekipe, predstavnika producentske kuće Centar film iz Beograda i mnogobrojnih kolega i prijatelja.
To je treći domaći klasik digitalno restauirsan u okviru projekta Vip Kinoteka. Prema rečima direktora Jugoslovenske kinoteke Jugoslava Pantelića, to je zaista bilo neophodno filmu kojim je Marković debitovao 1977. godine i najavio briljantnu karijeru.
Nova kopija “Specijalnog vaspitanja” biće prikazana za širu publiku na dve projekcije 30. marta, takođe u Svečanoj sali Jugoslovenske kinoteke.
Ovaj film je svoju premijeru doživeo na Festivalu jugoslovenskog filma u Puli, a glumac Ljubiša Samardžić je za ulogu milicionera Caneta, dobio Zlatnu arenu za mušku epizodnu ulogu. Takođe, iste godine, film je dobio nagradu Zlatni dukat Manhajmskog festivala.
Takodje besplatna projekcija digitalno restaurisanog filma “Specijalno vaspitanje”, održaće se u četvrtak 22. marta u Kulturnom centru Novog Sada u 19 časova