“LEGENDA O KOLOVRATU” FILM KOJI INSPIRIŠE

Ruski film „Legenda o Kolovratu“

Film “Legenda o Kolovratu” najgledaniji je ruski film do sada. Zamišljen i određen ambiciozno, ispunio je očekivanja.
Glavna uloga poverena je harizmatičnom Ilji Malakovu, a pored njega igraju Aleksej Serebrjakov ,Aleksandar Ilin i Julija Hlinina,
kao i mnogobrojna glumačka ekipa.
Režija je poverena Fajzivu i debitantu Ivanu Šurkhovetskom. Korišćena je najmodernija tehnologija tako da je omogućeno snimanje i do 2.000 slika u minuti. Na filmu je radilo vise od 450 stručnjaka. Vodilo se računa o svakom detalju pa je autentičnost događaja iz 13. veka dočarana verno.
Bogata Ruska istorija omogućila je njenim autorima da se poigraju i da unesu malo mistike u čitavu priču. Naime, priča ili legenda o neustrašivom junaku Kolovratu zaista postoji. Kao i činjenica da je Mongolska vojska (koja je tada bila najjača svetska sila) vraćajući se iz Evrope ka Rusiji počela da pustoši sve pred sobom. Jedino što nije sasvim istorijski dokazano koje istorijske izvore  treba konsultovati da bi se dobila preciznost podataka, što  je stvaraocima ovog filma dalo slobodu da se poigraju. Zato se u filmu ne barata proverenim istorijskim detaljima, ali se ističe nešto mnogo važnije, junaštvo i žrtva. Velike i značajne osobine, zaboravljene u neoliberalnom dobu.

Ogromna mongolska vojska napada pogranične Ruske kneževine. Velika vojska (150.000 obučenih vojnika) na čelu sa Batu Kanom, ruši sve pred sobom. Šta ili ko može da spasi od uništenja grad Rjazan? Mladi junak – Kolovrat i sedamnestoro boraca! On i njegovi ljudi pokazuju neverovatnu veštinu i hrabrost, koja se graniči sa nemogućim. Film se gleda u jednom dahu. Nabijen je emocijama, akcijom, ali momentima humora. Sve je savršeno izbalansirano.Paralelno sa scenama borbe, dešava se dirljiva ljubavna priča. U istosti koja se svakodneno servira preko holivudske produkcije ovaj film je prijatno osveženje. Ruski vetar odlučnosti i snage, uspeo je da nakon premijere ovog filma razbije, makar za tren, ovdašnju učmalost. Film je otkupljen  u 80 zemalja sveta, a kod nas igra od 4. januara.

Tanja Petrović Miljković