Dejan Atanacković dobitnik NIN-ove nagrade


NIN-ova nagrada za najbolji roman 2017. godine dodeljena je Dejanu Atanackoviću za debitantski roman “Luzitanija”, u izdanju Besne kobile, saopštio je 15. januara žiri
, koji je odlučio većinom glasova.
Ime dobitnika 64. NIN-ove nagrade saopšteno je medijima posle nešto više od sat vremena produženog većanja članova žirija, koji je radio u sastavu: Tamara Krstić, Jasmina Vrbavac, Zoran Paunović, Mihajlo Pantić i Božo Koprivica (predsednik).

Atanackovićev roman “Luzitanija”, u kojem dovodi u vezu dva naizgled nepovezana subjekta Prvog svetskog rata – istoimeni putnički brod i psihijatrijsku bolnicu u Beogradu, gradeći niz priča o traganju, nestajanju, ludilu, progresu, i besmislu rata, dobio je tri glasa žirija.
Po jedan glas dobili su romani “GorgoneMire Otašević (Geopoetika) i “Srebrna magla padaSrđana Srdića (Partizanska knjiga).

U finalu su bili i romani “SrodniciJovice Aćina (Laguna) i “Danas je sredaDavida Albaharija (Čarobna knjiga), dobitnika NIN-ove nagrade za “Mamac” 1996, odabrani za liste od devet naslova iz užeg izbora.

Žiri je prethodno odabrao 33 romana u širi izbor, pročitavši čak 179 knjiga koje je dobio iz još jedne hiperproduktivne godine.

Ovo je njegov prvi roman, a nagrada će mu biti dodeljena na 83. rođendan NIN-a, 22. januara u 17h.
Vise od sat vremena čekalo se na proglašenje ovogodišnjeg dobitnika NIN-ove nagrade. Gotovo do kraja se nije znalo hoće li 64. NIN- nagradu odneti Gorgona ili Luzitanija. Dok Atanackovićeva Luzitanija govori o ludilu, Gorgona Mire Otašević govori o otporu. Žiri je priznao da su članovi bili podeljeni, a favorit predsednika žirija Boža Koprivice bila je knjiga koja govori o otporu.