Dve izložbe u okviru Balkanskog arhitektonskog bijenala

20.12.2017.-15.01.2018.
Muzej nauke i tehnike

Balkanska arhitektura sačuvana u zbirkama Muzeja nauke i tehnike
Muzej nauke i tehnike organizuje izložbu “Balkanska arhitektura sačuvana u zbirkama Muzeja nauke i tehnike”, Snežane Toševe, muzejskog savetnika Muzeja. Na izložbi će biti prikazani različiti vidovi zaštite graditeljskog nasleđa od istraživanja na terenu, preko objavljivanja knjiga, zatim izrade crteža, do projektovanja inspirisanog tradicijom. Svaki od navedenih segmenata biće ilustrovan predmetima koji pripadaju nekim od najznačajnijih srpskih arhitekata: Aleksandru Deroku, Branislavu Kojiću, Zoranu Petroviću i Božidaru Petroviću.

Kroz urbanitet, osvestiti integritet
Druga izložba pod nazivom “Kroz urbanitet, osvestiti integritet”, autora arh. Kristine Bunde i arh. dr Ranke Gajić,organizuje se povodom 150 godina od prvog urbanističkog plana Beograda. Izložba se sastoji iz dva segmenta: prezentovanja ključnih ideja koncepta prvog srpskog urbaniste Emilijana Josimovića za transformaciju dela Beograda „u šancu“, do tada u formi sokaka i mahala (istorijsko središte – danas: Kosančićev venac, Dorćol i Kalemegdan) i prikaza odabranih rekonstruisanih fasada zgrada u zoni Kosančićevog venca.

Balkanski arhitektonski bijenale – BAB
Balkanski arhitektonski bijenale – BAB je tradicionalna manifestacija iz oblasti arhitektonsko-urbanističke teorije i stvaralaštva koja se ove godine održava treći put u periodu od 18. do 24. decembra 2017. god. u prostorijama Jugoslovenske kinoteke i Muzeja nauke i tehnike u Beogradu uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Inženjerske komore Srbije, Jugoslovenske kinoteke, Univerziteta u Beogradu – Arhitektonskog fakulteta, Kolektiva za integraciju prostora i arhitekturu. BAB je regionalni projekat koji se održava svake druge godine u Beogradu sa vizijom da gostuje i u drugim balkanskim gradovima putem pratećih događaja tokom čitave godine.